susret s papom

Papa Franjo kardinalu Vinku Puljiću: A ti si iz trpeće Crkve!

Foto: Reuters/PIXSELL
'Bosnian Cardinal Vinko Puljic arrives for a meeting at the Synod Hall in the Vatican March 4, 2013. Preparations for electing Roman Catholicism's new leader begin in earnest on Monday as the College
Foto: Reuters/PIXSELL
papa Franjo (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
papa Franjo (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
papa Franjo (1)
14.03.2013.
u 10:46
Odmah se vidjelo na njemu da zauzima jasan stav, čovjek je Crkve, čovjek Kristov, čovjek vjere, čovjek molitve, posebno je Gospin čovjek, kaže vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić
Pogledaj originalni članak

– Za mene su ovo ponovno bile duhovne vježbe u kojima sam doživio Crkvu iznutra, onu koja je sasvim nešto drugo od onog što svjetovni mediji objavljuju. Katolička crkva nije vezana ni za kontinent ni za narod. I to je upravo odisalo kroz cijelo vrijeme naših razmišljanja i kroz vrijeme izbora. Ovaj papa dolazi izvan Europe, na svoj način, iz kontinenta na kojem se nalazi najveći broj katolika. Uzima ime Franjo, a prvi je papa isusovac. To je vrlo znakovito, a posebno će to biti vrlo znakovito i za isusovce i za franjevce i za cijelu Južnu Ameriku, zapravo za cijeli svijet. Papa koji vodi Katoličku crkvu, koja nije zatvorena u jedan kontinent, nego postoji za cijeli svijet – komentirao je izbor novog pape u razgovoru za HKR vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Osvrćući se na papinu spontanost i poniznost, kardinal Puljić je dodao:

– Vjerujem da je čovjek koji je proživio sa svojim narodom siromaštvo i koji na svoj način preživljava siromaštvo odgojen u tom duhu da ima srce za čovjeka, ne da bude ukalupljen. Vjerujem da je to odmah pokazao nakon pristanka sinoć u Sikstinskoj kapeli. Odmah se vidjelo na njemu da zauzima jasan stav, čovjek je Crkve, čovjek Kristov, čovjek vjere, čovjek molitve, posebno je Gospin čovjek, i on će sigurno iz tog duha pobožnosti i te kako imati srca za čovjeka.

– Čim sam mu prišao, odmah me pozdravio ovim riječima: A ti si iz trpeće Crkve. Dakle – čim je to rekao bez ikakvog mog predstavljanja – zna odakle dolazim. Iako nismo dugo razgovarali, samim time što je rekao to iz "Crkve mučenika, trpeće Crkve", odmah mi je bilo jasno da ima razumijevanja za našu situaciju – prepričao je kardinal Puljić jučerašnji susret s novim papom.

Sve o novom papi Franji čitajte u našem specijalu

>> Franjo se šalio s kardinalima: 'Neka vam Bog oprosti'

>> Teolozi: On je konzervativac koji će uvesti red čvrstom rukom  

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
19:31 14.03.2013.

Jesam li ja slep ili nestali svi komentari.