STIŽE I PREMA NAMA:

Panika u Sloveniji: Austrijanci ispuštaju ogromne količine vode

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Panika u Sloveniji: Austrijanci ispuštaju ogromne količine vode
05.11.2012.
u 12:16
U Sloveniji je zavladalo izvanredno stanje zbog poplava. Najviše je problema u području oko rijeke Soče, dok prijete Drava i Sava.
Pogledaj originalni članak

U Sloveniji je zavladalo izvanredno stanje zbog poplava. Slovenska Agencija za okoliš izvijestila je da će Austrijanci iz hidroelektrane ispustiti ogromne količine vode. Nizvodno će Dravom krenuti 2000 kubičnih metara vode u sekundi. Uobičajen protok na Dravi je od 400 do 500 kubika, a slovenska Agencija za okoliš o ogromnoj količini vode obavijestila i hrvatske institucije, piše Žurnal24. Obilna kiša trenutačno najviše problema stvara u gornjem Posočju, a rijeka Soča ubrzano raste i u donjem toku, piše 24ur.

Mnoge su ceste zatvorene pa je otežan pristup nekim mjestima. U Novoj Gorici civilna je zaštita evidentirala 116 odrona, dok vatrogasci iz vode izvlače "zarobljena" vozila. "Crveni alarm" proglašen je za područja oko rijeke Drave, dok se i na gotovo cijelom ostalom području Slovenije očekuju manje poplave i izlijevanje vode. Tijekom noći kiša se proširila na cijelu državu.

Prijete Drava, Sava i Vipava

Hidrolog Janez Polajnar rekao je za 24ur da trenutačno najveće probleme poplave predstavljaju u Gornjem Posočju. Na tom su se području podigle razine Soče i njezinih pritoka, Sava Bohinjka i Sava Dolinka, a tu je palo i najviše kiše. Nešto manje padalina zabilježeno je na području Vipavske doline, a očekuje se da će tijekom dana i Vipava poplaviti na uobičajenim mjestima, iako ne tako obilno kao što se ranije očekivalo.

Za područje rijeke Drave objavljen je "crveni alarm", koji označava najviši stupanj obrane od poplave. Sava bi tijekom dana mogla poplavjeti i područja oko Ljubljane.

"Praktično smo odvojeni od svijeta"

Zbog jakog vjetra i kiše vatrogasci i dežurne ekipe u Sloveniji su tijekom noći imale pune ruke posla. Mnogi su zbog problema na električnoj mreži tijekom noći ostali bez struje, dok su vatrogasci pokušavali ispumpati vodu iz kuća, a ceste su bile zatvorene zbog vode i drveća koje je na njih palo.

Mnogi su ostali zarobljeni u mjestima pokraj Kobaride i Tolmina uz rijeku Soču. "Praktično smo odvojeni od svijeta", napisao je jedan čitatelj 24ur. Osim vode, probleme stvara i jak vjetar koji je "skinuo" krovove s nekih kuća. Slovenska vojska izdala je priopćenje u kojem kažu da su spremni pomoći ljudima koje je zahvatila poplava.

Gradonačelnik Bohinja Franc Kramar pozvao je stanovnike da ne izlaze iz svojih domova te da prokuhavaju vodu koju piju, piše Žurnal24.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.