kriva za benghazi?

Ovo bi mogao biti kraj svih političkih ambicija Hillary Clinton

Foto: Screenshot YouTube
Ovo bi mogao biti kraj svih političkih ambicija Hillary Clinton
10.05.2013.
u 12:00
Bivšu američku državnu tajnicu Hilary Clinton optužuju zbog smrti veleposlanika u Libiji
Pogledaj originalni članak

Višemjesečna rasprava u američkom Kongresu zbog napada na američko diplomatsko predstavništvo u Benghaziju u Libiji kulminiralo je u srijedu kada je republikanac Darrell Issa, predsjednik istražne komisije, pozvao “zviždača” iz State Departmenta da kaže sve što zna o događaju u kojem je prošle godine ubijen veleposlanik Chris Stevens i još troje Amerikanaca.

Nedovoljno angažirana

Sve su oči usmjerene prema Hillary Clinton, bivšoj državnoj tajnici, koju republikanci i dalje prozivaju za propuste u osiguranju i nedovoljno angažmana u preventivi islamističkog napada na američki konzulat. Mnogi se, poput New York Timesa, pitaju hoće li optužbe na njezin račun ugroziti pokušaj Hillaryna kandidiranja na predsjedničkim izborima 2016?

Republikanci tvrde da su njezini pomoćnici u Državnom tajništvu sudjelovali u “zataškavanju” slučaja Benghazi i drže da postoji zavjera. Kao argument navode i oprečne izjave američke veleposlanice u UN-u Suzan Rice koja je izjavila da su napadi na veleposlanika Stevensa potaknuti antiislamističkim videofilmom, a poslije je komentirala da možda ima i drugih razloga.

Diplomat Gregory Hicks, zamjenik šefa misije u Libiji, u srijedu je bio krunski svjedok u kongresnom ispitivanju i ispričao je kako je zatražio od Hillaryina pomoćnika za bliskoistočna pitanja Beth Jones da mu odgovori zašto je Rice rekla da su napadi reakcija na sporni video.

“Ona je rekla da ne zna“, prisjetio se Hicks.

Ispričao je da ga je nazvao šef kabineta H. Clinton Cheryl Mills i da je bio na razgovoru s njime bez prisutnosti odvjetnika State Departmenta. Mills je djelovao uznemireno pa je istražna komisija zaključila da je to jedan od dokaza da je slučaj zataškavan, a sve skupa orkestrirano s vrha. Hicks je potvrdio da je svojim kolegama diplomatima odmah rekao da ne vjeruje u objašnjenje o napadima zbog videouratka te da izjava veleposlanice Rice nije točna. Najintrigantniji trenutak saslušanja u Kongresu bio je kad se od Hicksa tražilo da odgovori tko je koordinirao zataškavanje slučaja Benghazi i je li u svemu politika imala svoje prste jer republikanci ne odustaju od optužbi na račun Hillary Clinton. Hicks nije dao odgovore na ta pitanja ali je zaključak da nije bilo dovoljno komunikacije sa State Departmentom, da birokracija, pa i ona diplomatska, sporo donosi odluke.

Istaknuti položaj

Hicks je bio prvi američki dužnosnik koji je javnosti otkrio što je bilo na terenu u Libiji u noći napada. Hicks je zaključio da američki istaknuti položaj u konzulatu u Bengaziju nije ispunjavao sigurnosne standarde za diplomatske misije. Možda najdojmljiviji dio njegova svjedočenja bio je kada je Hicks ispričao kako je transportni zrakoplov s četiri američka specijalca sletio u Benghazi. “Oni su se u Benghaziju borili cijelu noć. Bili su umorni i iscrpljeni.” Hicksovo svjedočenje pokazalo je da nove informacije još uvijek nisu otkrivene i da ostaje najkontroverznije pitanje o mogućoj krivnji Hillary Clinton.

>>Clinton potvrdila kako Al-Qa\'ida opet prijeti New Yorku

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.