FEDERACIJA BIH

OSTAVKA KAO RJEŠENJE KRIZE

OSTAVKA KAO RJEŠENJE KRIZE
22.12.2012.
u 11:00
Ako Budimir ne da ostavku, Nikšić raspušta cijelu Vladu
Pogledaj originalni članak

Predsjednici dva HDZ-a u BiH Dragan Čović i Božo Ljubić ocijenili su jučer da je stanje u Federaciji kaotično i zabrinjavajuće najavljujući da će s dvjema strankama parlamentarne većine SDP-om BiH i SBB-om do kraja godine ponuditi izlazak iz krize nakon što je predsjednik FBiH Živko Budimir odbio mogućnost rekonstrukcije Vlade ovoga entiteta BiH koja bi mogla uključivati i ostavku premijera Nermina Nikšića. - Predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić ocijenili su da je stanje vrlo zabrinjavajuće s opasnošću da ona postane kaotična, a što se posebno negativno održava na većinska hrvatska područja, zbog neadekvatnoga i nekompetentno predstavljanja hrvatskoga naroda u federalnoj izvršnoj vlasti”, navodi se u priopćenju nakon njihova susreta jučer u Mostaru.

Ostavka premijera

Dvojica predsjednika očekuju od bošnjačkih političkih partnera s kojima ove dvije stranke čine novu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH da zajedno žurno poduzmu neophodne korake za rekonstrukciju i konsolidaciju izvršene vlasti u Federaciji BiH. Sugovornici su istaknuli da očekuju od partnera na državnoj razini vlasti iz srpskog i bošnjačkog naroda da istodobno pristupe provedbi potrebitih reformi i donošenju zakona koji će ići u smjeru izjednačavanja pozicije hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini. Čović pak na konferenciji za novinare tijekom jučerašnjeg dana kao jedan od scenarija nije odbacio mogućnost da premijer Nermin Nikšić podnese ostavku ili da dva HDZ-a ostanu u oporbi ako ne dođe do promjene sadašnje situacije. 
 “Sve je moguće, čak i stvari koje vi navodite”, rekao je Čović komentirajući novinarski upit hoće li inzistirati da Nikšić podnese ostavku i tako automatski dođe do pada federalne Vlade i početka njezine rekonstrukcije. 
Čović je najavio zajednički susret s predsjednicima HDZ-a 1990. Božom Ljubićem, SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom i SBB-a BiH Fahrudinom Radončićem kako bi odlučili što poduzeti kako bi se riješila kriza. Doznaje se da će se vrlo vjerojatno u sljedećim danima okupiti šestorka kako bi pozvali Budimira da podnese ostavku. Dodao je da postoje previše zainteresiranih unutar BiH, ali i međunarodnih dužnosnika koji nastoje da se u BiH zadrži stanje stalne političke krize, što pokazuje i stalno ohrabrivanje Budimira da izaziva politički kaos.

Stalne blokade

Budimir je dan ranije odbacio zahtjev entitetskog premijera Nermina Nikšića za smjenu osam ministara u federalnoj Vladi iako ove stranke zajedno sa SDP-om imaju parlamentarnu većinu. 
Čović je odbacio mogućnost preustroja Federacije BiH ukidanjem županija ili smanjivanjem njihovih ovlasti dodajući da se neće dopustiti rješenja da Hrvati na većinskim područja ne budu međusobno povezani 
- Nema teorije da dođe do reforme Federacije s ukidanjem županija. Idemo napraviti tri, četiri cjeline u Bih s diskontinuitetom teritorija”, rekao je Čović. Dodao je da ova stranka zagovara teritorijalni diskontinuitet prigodom uspostave većinske hrvatske federalne jedinice u kojoj bi zajedno bili Hrvati iz srednje Bosne, Posavine i Hercegovine. 
Odgovarajući na novinarsko pitanje glede rješenja krize u Mostaru, u svjetlu nedavnog boravka i izjava predsjednika SDA Sulejmana Tihića, Čović je kazao kako Mostar ne smije postati grad slučaj. 
- Ja sam izjavljivao i stojim iza tih izjava kako je Mostar stolni grad Hrvata, ali time nisam umanjio činjenicu kako je on jedini pravi multietnički grad u BiH, što znači kako je podjednako i bošnjački i srpski i svih njegovih građana. Ova moja izjava nije nikakva prijetnja Mostaru već onih koji prijete oružjem i novim sukobima, oni su prava opasnost za Mostar”, kazao je Čović.
Mostar kao i drugi
Komentirajući najnovije Tihićeve izjave o rekonstrukciji općina na čitavom području BiH, on je kazao kako to može biti jedan od koncepata o kojemu bi se moglo razgovarati, ali se upitao zašto Tihić sada o tome govori jer se to moglo uraditi u proteklih 17 godina, ističući kako su i Mostar i Travnik daytonske kategorije, ali Travnik više nitko ne spominje iako je izašao iz te kategorije, dok se od Mostara radi grad slučaj. 
“Tihić je, da je imalo iskren, trebao reagirati onda kada su Bošnjaci za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH izabrali Željka Komšića, ali je šutio. Zašto tada nije reagirao i kazao kako to nije pošteno - upitao se Čović, naglašavajući kako druga dva naroda moraju shvatiti kako ovdje živi i treći konstitutivni narod.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.