TURIZAM

Općinama se vraćaju nazad turistički uredi

Foto: arhiva VL
Općinama se vraćaju nazad turistički uredi
02.01.2012.
u 10:28
Općine će tražiti da se novim Zakonom o turizmu i one više uključe u turističku prezentaciju svog mjesta
Pogledaj originalni članak

Općine bi opet mogle dobiti svoje turističke zajednice, ako od strane oba doma federalnog Parlamenta bude prihvaćen novi Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u Federaciji BiH kojeg je federalna, platformaška, Vlada ovaj tjedan utvrdila u formi Nacrta.

Traženje registracije

No, prije nego bilo koja općina bude imala svoju turističku zajednicu, morat će dokazati turistički i financijski potencijal za njenu registraciju. Kompletan elaborat potom bi trebao, kako doznajemo od turističkih djelatnika, ići na analizu u resorno Ministarstvo turizma i zaštite okoliša FBiH, koje će utvrditi je li općina stvarno ispunjava kriterije za registraciju zajednice. Razlog za donošenje novog nacrta Zakona o turističkim organizacijama, kako stoji u pojašnjenju Vlade, je vraćanje turizma u okvire općina i gradova, jačanje i promicanje turizma Federacije BiH i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba u području turizma kao i svrsihodnijem organiziranju turističkih zajednica, u skladu s velikim brojem pristiglih inicijativa predstavnika općina/gradova gdje je razvijena turistička djelatnost. Jedno od osnovnih načela na kojima se temelji ovaj Zakon je stvaranje mogućnosti da svaka razina vlasti bude odgovorna za njegovu provedbu i sveukupno stanje u oblasti turističke djelatnosti. Njime se uređuju ustrojstvo i način rada turističkih zajednica, osnovna načela njihovog financiranja i gospodarenja a propisano je da turistička zajednica stječe svojstvo pravne osobe danom upisa u sudski registar.

Dopuštenje ministarstva

Novopredložena rješenja su u formi prednacrta dostavljena svim turističkim zajednicama u FederacijI BiH, županijskim ministarstvima mjerodavnim za područje turizma, Savezu općina i gradova Federacije BiH i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove. Pored Turističke zajednice FBiH koju osniva federalna Vlada, postoje turističke zajednice županija čiji su osnivači županijske Vlade, zatim turističke zajednice područja koja se može osnovati za područje više općina ili županija i turističke zajednice općine, odnosno grada koje se mogu osnovati uz prethodnu suglasnost Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Lokalna zajednica očekuju od svega i financijsku zaradu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.