Politička poruka

Odluke OHR-a neće se trajno provoditi u BiH

Odluke OHR-a neće se trajno provoditi u BiH
10.01.2013.
u 10:13
Čelnici RS-a poručili kako se danas niti jedna odluka ne može donijeti bez Republike Srpske
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je jučer da je RS stabilan i jači nego što je bio prije nekoliko godina, te da je jedina samoodrživa zajednica na prostoru BiH. “Želimo da Republika Srpska bude vječna na dobrobit srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive. Želimo RS sačuvati za naše potomke, koji nikada ne smiju zaboraviti žrtve podnesene u njegovom stvaranju i da ih se sjećaju sa zahvalnošću i dužnim poštovanjem”, rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom 9. siječnja - Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona Stefana.

Izvorni Dayton

Prema njegovim riječima, Daytonskim mirovnim sporazumom okončan je građanski rat u BiH, ali i potvrđen kontinuitet i međunarodno-pravni subjektivitet Republike Srpske, koja je potpisnica svih aneksa ovog sporazuma. “Vraćanje izvornom Daytonskom sporazumu naš je politički pravac. To znači da je za svaku odluku na razini BiH potreban prethodni sporazum strana, kao što je i predviđeno važećim Ustavom, a strane su Republika Srpska i Federacija BiH”, rekao je Dodik i napomenuo da RS neće pristati da trajno provodi odluke koje su nametnuli visoki predstavnici, donesene na neustavan i nezakonit način, protivno njenim interesima. On je naglasio da RS poštuje teritorijalni integritet i međunarodni suverenitet BiH uspostavljen slovom, a ne duhom Daytonskog sporazuma. “Ali, isto tako zahtijevamo da se poštuju i naša prava, kao konstitutivnog naroda i Republike Srpske, koja je svoj suverenitet unijela u BiH”, rekao je Dodik. Predsjednik RS-a istakao je da je Republika Srpska danas nezaobilazan faktor u odlučivanju u BiH, da ima aktivan odgovor na sva aktualna pitanja, te da se njen stav poštuje na regionalnom i širem planu.

“Uspostavili smo partnerske odnose sa svim državama u regiji, održavamo kontakte, dijalog i suradnju u kapacitetu koji nam je dan Ustavom i Daytonskim sporazumom sa svim ključnim svjetskim faktorima od EU-a, SAD-a, Rusije do Kine, Izraela i islamskih zemalja”, navodi Dodik.

Potpora Čovića

On je napomenuo da suradnja sa bratskom Srbijom, u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, i dalje ostaje prioritet, a da će se toj suradnji u sljedećem razdoblju dati novi poticaji. Dodik kaže da europske integracije ostaju jedan od strateških pravaca, ali ne po svaku cijenu, te da se ne mogu koristiti za modeliranje i promjenu političkog sustava u Bosni i Hercegovini. Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović uvjeren je da postoji napredak u Republici Srpskoj i da je njeno “čitavo područje dobilo jedno potpuno novo ruho“. - Osobno sam uvjeren da se napredak teško može ikada vidjeti iznutra,kao i kojom on dinamikom ide, pogotovo kada je on, na neki način, u ambijentu recesije i globalnog zastoja u čitavnom svijetu. Zato ga žitelji RS-a ne doživljavaju na pravi način, ali uzmite slike od prije pet, deset, petnaest godina, pa ćete vidjeti što je danas ovaj prostor - rekao je Čović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Čović je napomenuo da mu je drago da je došao na proslavu Dana RS-a, na poziv svog prijatelja, predsjednika RS-a Milorada Dodika, da na neki način bude dio tog slavlja, 21. godine Republike Srpske. Svečanosti su nazočili i brojni visoki uzvanici, predstavnici diplomatskog kora u BiH i međunarodne zajednice.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JU
Jurica1050
22:26 11.01.2013.

Covic se veseli svakoj godisnjici Genocidnog entiteta sto je samo kontinuitet politike dogovoranja Bobana i Radovana na racun Bosanske Posavine .