Rok do 25. svibnja

Odgoda izbora ako se proračun ne usvoji

Odgoda izbora ako se proračun ne usvoji
19.05.2012.
u 11:35
Više od 80 stranaka sprema prijave, iako je održavanje izbora neizvjesno
Pogledaj originalni članak

Ako do idućeg petka ne bude usvojen državni proračun, odnosno osigurano financiranje izbornog procesa, odgoda lokalnih izbora postaje sasvim realna opcija, doznaje Večernjak.

Bez komentara

U Središnjem izbornom povjerenstvu BiH za sada ne žele komentirati takvu mogućnost, ali glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić kaže kako su vlasti dužne osigurati neophodna sredstva u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora. Kako su izbori raspisani 7. svibnja, jasno je kako ovaj rok istječe u petak, 25. svibnja. - SIP će se naknadno očitovati ako u predviđenom roku ne budu osigurana financijska sredstva - kaže Pirić. Iako je održavanje lokalnih izbora vrlo upitno, SIP obavlja pripremne aktivnosti kao da će se oni održati početkom listopada, kako je i planirano. Jučer su još jednom posjetili sve političke subjekte da 25. svibnja istječe rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, neovisnih kandidata, udruga i skupina za sudjelovanje na izborima. Do sada je 80 političkih stranaka i 265 neovisnih kandidata preuzelo potrebnu dokumentaciju za podnošenje prijave. Nakon što zaprimi prijave, SIP ima rok do 9. lipnja da izvrši njihovu provjeru. Pirić kaže kako se i pred dosadašnje lokalne izbore uvijek javljao veliki broj stranaka i neovisnih kandidata koji su preuzimali dokumentaciju za podnošenje prijave. No, to ne znači da će se svi oni i prijaviti. Tim prije što sudjelovanje na izborima nije besplatno. - Stranke moraju uplatiti 2000 KM u općini u kojoj se nalazi sjedište stranke, a onda za sudjelovanje na izborima u svakoj novoj izbornoj jedinici, odnosno općini po dodatnih 200 maraka. Neovisni kandidati za općinske načelnike, pak, plaćaju pristojbu od 1500, a neovisni kandidati za općinska vijeća 500 maraka. Za izbor predstavnika za popunu zajamčenih mandata za pripadnike nacionalnih manjina ne plaća se pristojba - ističe Pirić. Mnoge stranke i kandidati će svakako razmisliti isplati li im se pod ovim financijskim okolnostima upuštati u izbornu utrku. Ako se, ipak, odluče za prijavu, morat će prikupiti i određeni broj potpisa potpore. U općinama u kojima broj birača nije veći od 10.000 potrebno je podnijeti 100 potpisa potpore registriranih birača.

Potrebni potpisi

U općinama s više od 10.000 birača treba podnijeti 200 potpisa. Ako općina ima manje od tisuću registriranih birača, potrebno je podnijeti potpise pet posto od ukupnog broja birača. Za neovisne kandidate važi pravilo o 100 potpisa potpore, osim u općinama s manje od 1000 birača, gdje se traže potpisi pet posto birača. Sada je na kandidatima da zadovolje pravila koja su postavljena kako bi mogli biti birani na nadolazećim izborima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.