Beč

Od kraja 2012. godine Kosovo bez međunarodnog nadzora?

Foto: ' '
Od kraja 2012. godine Kosovo bez međunarodnog nadzora?
24.01.2012.
u 19:47
Feith je istaknuo da je ISG odlučio početi s pripremama za zatvaranje Ureda međunarodnog civilnog predstavnika
Pogledaj originalni članak

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo (ISG) je na svom 14. sastanku, koji je održan u utorak u Beču, odlučila započeti s pripremama za zatvaranje Međunarodnog civilnog ureda (ICO) i završetak nadgledane neovisnosti Kosova.

Sastanku su, između ostalih, bili nazočni kosovski premijer i ministar vanjskih poslova Hashim Thaci i Enver Hodžaj te međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Pieter Feith, a uime domaćina austrijski državni tajnik za vanjske poslove Wolfgang Waldner.

Na konferenciji za novinare u austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova Waldner je rekao da je "na vidiku kraj nadzirane neovisnosti Kosova“. Feith je istaknuo da je ISG odlučio početi s pripremama za zatvaranje Ureda međunarodnog civilnog predstavnika, što se očekuje krajem ove godine, kao i s pripremama za završetak nadgledanja neovisnosti Kosova, s obzirom na to da je provedba plana Marttija Ahtisaarija ušla u završnicu. Dodao je da je preduvjet za zatvaranje njegova Ureda potpuna provedba Ahtisaarijeva plana na cjelokupnom teritoriju Kosova.

Do tada se od kosovske vlade očekuje da donese mjere kojima će trajno osigurati prava manjinskom srpskom stanovništvu na Kosovu i uglavi ih u Ustav i pripadajuće zakone.

– Završetak procesa nadgledane neovisnosti i budućnost Kosova kao moderne, multietničke demokracije ne bi smjeli postati talac lidera sa sjevera Kosova koji imaju drugu agendu – istakao je Feith. Napomenuo je da za ISG podjela Kosova ne dolazi u obzir, nego veća suradnja između sjevera i juga.

Podsjetio je da je kosovska vlada postigla veliki napredak južno od Ibra i da je kosovskim Srbima na tom području omogućila sigurnost, korištenje materinskog jezika, izbor svojih gradonačelnika i načelnika policije, kao i mogućnost za gospodarski razvitak. Pohvalio je i napredak Prištine postignut na zaštiti kulturnog i vjerskog nasljeđa Srba na Kosovu.

Pobrojavši dosadašnja postignuća kosovske vlade Thaci je izrazio njezinu spremnost da poduzme odgovarajuće korake za završetak procesa nadgledane neovisnosti. Spomenuto je također da se radi i na poboljšanju odnosa sa sjeverom Kosova. Posebice je istakao značaj poštivanja teritorijalnog integriteta Kosova, iza čega, kako je novinama rekao, stoji i cjelokupna međunarodna zajednica. Dodao je da je Kosovo čvrsto predano europskoj budućnosti i da mu je proces integracije u EU jedan od glavnih prioriteta, istaknuvši aktivan rad vlade na reformskim procesima i ispunjenju potrebnih kriterija za sudjelovanje u Dijalogu o stabilizaciji i pridruživanju.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.