MOSTARSKI SAJAM

Ocjenjivanje vinskih uzoraka

Foto: Zoran Grizelj
Ocjenjivanje vinskih uzoraka
12.03.2012.
u 09:33
Uvod u sajamske dane je ocjenjivanje vina koje vrši međunarodno povjerenstvo
Pogledaj originalni članak

Mostarski sajam i ove će godine na 15. međunarodnom sajmu gospodarstva nagraditi najuspješnije vinare koji su poslali uzorke svojih vina na ocjenjivanje. Povjerenstvo sastavljeno od renomiranih degustatora i enologa pod stručnim vodstvom prof. dr. Bernarda Kozine, predsjednika povjerenstva, sutra će početi ocjenjivati pristigle uzorke po metodi 100 pozitivnih poena prema uvriježenom pravilniku o ocjenjivanju.Najbolje ocijenjena vina, odnosno vinari i vinogradari, dobit će i priznanja koja će uz njihovo vino nagraditi i njihov pristup dovođenja sirovine, grožđa do vrhunskog proizvoda.

Promocija vina

Priznanja najuspješnijim bit će uručena tijekom trajanja sajamske manifestacije od 27. do 31. ožujka, na kojoj se očekuje sudjelovanje brojnih vinogradara i vinara iz BiH, ali i Hrvatske, Crne Gore, Italije i drugih zemalja predstavnika vinskih kuća.

- Stalno ponavljamo kako je zadaća mostarskog sajma promovirati naše autohtone proizvode kao što su žilavka i blatina.

Šteta je što pojedini naši vinari nisu prepoznali značaj ovoga što radimo. Ovo međunarodno povjerenstvo ozbiljno radi svoj posao i dobro je katkad čuti i pozitivnu kritiku, a ne samo tražiti nagrade i pohvale- izjavila je Dalfina Bošnjak, direktorica tvrtke Mostarski sajam.

Vina su ocjenjivana po metodi koja je zadnjih nekoliko godina apsolutno najprihvaćenija.

Modificirana metoda 100 poena Međunarodne organizacije za lozu i vino prihvaćena je praktično u cijelom svijetu.

Najbolja metoda

- Ona je najprikladnija iz jednostavnog razloga što se tom metodom gledaju i pokušavaju ocijeniti svi parametri, a to su: vanjski izgled, kvaliteta, boja, intenzitet, zatim miris i okus koji su raščlanjeni na potpuno sitne djeliće čistoću, harmoniju, kakvoću i trajnost, kazao je prof. dr. Kozina

Inače, dva tjedna prije svečane ceremonije otvorenja, organizatori se mogu pohvaliti kako su kapaciteti ovogodišnjeg jubilarnog 15. mostarskog sajma 100 posto popunjeni.

Prednjače tvrtke iz Republike Hrvatske koja je ove godine zemlja partner. Uz Hrvatsku, na mostarskom sajmu bit će zastupljene tvrtke iz čak 35 zemalja svijeta, od zemalja iz okruženja do Austrije, Njemačke, Mađarske, Italije, Kraljevine Španjolske i Tajlanda. Međunarodni sajam gospodarstva otvara se u utorak 27. ožujka i traje sve do 31. ožujka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.