Pčelari u Neumu

Oblaci "doveli" turiste na Sajam

Foto: Dušan Musa
Oblaci "doveli" turiste na Sajam
27.07.2011.
u 09:34
Ovogodišnji sajam bio je šesti po redu, kao i prethodni održan je na rivi, pred hotelom Sunce
Pogledaj originalni članak

U nizu loših vijesti koje pčelare sustižu ove godine, u Neumu je organiziran Sajam meda. Vizualno bio je uspješan, a o pojedinostima Zdravko Konjevod, predsjednik Saveza pčelara „Kadulja“, koji okuplja pčelare iz devet hercegovačkih općina, kaže: „Po tradiciji Sajam meda organiziramo u srcu turističke sezone, kad je najviše gostiju. Ovogodišnji sajam bio je šesti po redu, kao i prethodni održan je na rivi, pred hotelom Sunce, a uz med nudili su se i drugi pčelinji proizvodi – polen, vosak, polenov prah…

Slabi prinosi

Iako su prinosi u pčelarstvu skromni, zahvaljujući širini našeg saveza, to se na Sajmu nije osjetilo. Sajam je iskorišten i za dogovore. Planiramo u budućnosti organizirati dane meda i ljekovitog bilja. Međutim, izostao je širi kontekst, podrška institucija i ministarstava, Sajam u Neumu treba postati događaj za cijelu BiH. Prvi put za vrijeme Sajma imali smo kišu koja se pokazala saveznikom, jer su umjesto na plažu turisti došli na Sajam, pa je bila dobra prodaja svih proizvoda! Slijedi Sajam meda u Međugorju, otvaranje je 3. kolovoza, a manifestacija će biti višednevna.

Zid nerazumijevanja

-Pčelari se žale na lošu godinu, kakve su na sajmu bile cijene meda? -Godina je vrlo loša, a prinosi skromni. Nezapamćena bura je bila 28 dana u najmednije dane. Med se cijenio 15 KM. Iako je u trgovačkim centrima već od 18 do 20 KM, pčelari su uzeli u obzir i opću krizu, pa je i poskupljenje skromnije. -Nedavno ste tražili i proglašenje elementarne nepogode u pčelarstvu, zašto? -Tražimo proglašenje elementarne nepogode u pčelarstvu u HN i ZH županiji, kao i cijeloj Federaciji. Uvjeti u pčelarstvu su takvi da prijete opstankom pčelara koji ne sele. Treba nam pomoć za nabavu pčelinjih pogača, jer se zbog siromašne paše pčele ne mogu prehraniti, mnogima prijeti nestanak produkcije za iduću godinu!? Pred nama je zid nerazumijevanja, tek lani smo uspjeli osigurati naše predstavnike u Federalnom ministarstvu poljoprivrede. Ove godine smo opet pred zidom, o nama se odlučuje bez nas. -Kakva je situacija u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine?

-Slična. Nešto bolja je situacija u Bosni zbog bagrema. Zbog nedostatka hrane pčele se hrane leglom, a to je katastrofa, podvlači predsjednik Konjevod koji naglašava da će Savez pčelara „Kadulja“, nezadovoljan politikom poticaja, tijesno surađivati s poljoprivrednim udrugama u Federaciji BiH u organizaciji, moguće, novih prosvjeda.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.