Ekonomska situacija

Obiteljsko zlato se prodaje za hranu i režije

Obiteljsko zlato se prodaje za hranu i režije
13.08.2012.
u 09:26
Prije su zlato prodavali samo umirovljenici, stariji ljudi, danas ga prodaju svi redom. Po tome čovjek najbolje vidi kolika je kriza u državi - otkrivaju sarajevski zlatari
Pogledaj originalni članak

Informacija prema kojoj je gram zlata u manjem bh. entitetu skočio na 90 KM, što je u odnosu na dvije godine ranije skoro 40 KM više, po svemu sudeći ide na ruku običnim građanima koji se sve više odlučuju na prodaju ovog plemenitog metala, kako bi preživjeli. Naime, trend otkupa zlata u BiH svakim je danom sve izraženiji. Veliki broj građana zbog teške ekonomske situacije primoran je prodavati zlato da bi preživio. No, otkupljivači zlata na sarajevskoj Baščaršiji otkrivaju kako se zlato prodavalo i u ratu, ali ne njima jer nisu radili. Građani su u ratu za običan lunch-paket (manji podnevni obrok) pripadniku UN-a davali zlato. Bilo je i onih koji su zlato davali za cigarete, tvrdi zlatar koji se danas bavi otkupom.

Zlato za godišnji odmor

U ratu je bilo drukčije, mogli ste imati kilogram zlata i opet biste ostali bez novca. Dobili bi koju konzervu ili brašno za zlato. Tada se pokazalo da ni zlato ne vrijedi ništa. Doduše moglo se s njim podmiti, ali onaj tko ga je imao nije profitirao materijalno, govori nam jedan zlatar iz najpoznatije sarajevske ulice u kojoj se prodaje zlato i koja se po tom plemenitom metalu i zove - Zlatarska ulica. No, danas je posve drukčije. Obiteljsko zlato danas se prodaje da bi se preživjelo, platile režije, struja plin i ostale komunalije. Ima i onih koji za dobiveni novac kupe hrani, ali i onih koji prodaju zlato da bi otišli na godišnji odmor. Evo, neki dan je jedna gospođa prodala narukvicu i dva prstena. Za to je dobila oko 350 KM. Rekla mi je kako će dodati još 120 KM i uplatiti aranžman za godišnji odmor u Turskoj, ističe zlatar s kojim smo razgovarali. Međutim, prodaja zlata nije nikakva novina. Ono se oduvijek prodavalo. No, prije su zlato prodavali samo umirovljenici, stariji ljudi, danas ga prodaju svi redom. Po tome čovjek najbolje vidi kolika je kriza u državi. Nema tko nam ne dolazi u radnju, a prošla godina je bila nezapamćena ističe naš zlatar te dodaje kako se prodajom zlata bavi duže od 30 godina. Prema njegovim riječima, kako je ova recesija počela, ljudi masovno prodaju sve što im može donijeti neku zaradu.

“Posao” procvjetao

Danas, većina zlato prodaje što mora i, jednostavno, ovaj je “posao” procvjetao preko noći. Puno je i onih koji su zlato prije kupovali po nižoj cijeni, a sada ga prodaju po mnogo višoj. Svi prate burze koje se mijenjaju iz dana u dan. Cijena zlata se kreće od 60 do 75 KM po gramu, a zamjena je do 50 KM. Tu mislim na one koji mijenjaju lomljeno za novo. Na Baščaršiji zlato se otkupljuje na svakom ćošku. Sad su i na trafikama počeli nuditi otkup zlata - kaže on. Koliko god je BiH komplicirana i složena zemlja, utoliko je i njezino tržište, ako ga uopće ima, apsurdno. Naime, pojedini zlatari ističu da, s jedne strane, građani njima prodaju zlatu, a, s druge, nitko ga ne kupuje, što im stvara dosta problema. Ipak, malo je onih koji će vas odbiti prilikom prodaje zlata. Zlatari ističu kako građani najčešće donose staro prstenje i lančiće, naušnice, a da im se najteže oprostiti od neke zlatne narukvice. Kada je u pitanju kakvoća zlata, većinom je riječ o 14 do 18 karatnom zlatu, a rijetki su oni koji prodaju zlatne predmete od 20 i više karata. Iako je bijelo zlato skuplje, građani najviše prodaju takozvano “žuto zlato”, ističu zlatari. Iz BiH je prošle godine regularnim kanalima izvezeno zlata simbolične vrijednosti od 1,5 milijuna KM, a zbog rekordnog rasta cijene i masovne pojave nelegalnih otkupljivača upućeni u zlatarski biznis procjenjuju da je stvarni izvoz i do 50 puta veći. No, sarajevski zlatari nisu mogli potvrditi istinitost ove informacije. Međutim, zlatari tvrde da se ogromne količine otkupljenog zlata ilegalano prebacuju u Srbiju i Hrvatsku, gdje se tope i u polugama prebacuju na zapad. Trenutno cijena zlata na svjetskim burzama iznosi oko 1550 dolara po unci (31,1 gram), dok u BiH otkupljivači gram zlata plaćaju, u ovisnosti o njegovoj čistoći, od 35 do 70 KM, što je daleko niže od cijene na burzi. Iako je ta cijena daleko povoljnija od one koju građani mogu dobiti u zlatarama, koje se također bave otkupom, razlika do cijene na burzi je i dalje veoma velika, u čemu mnogi vide priliku za laku zaradu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.