KEMIJSKOG ORUŽJA

Obama senatorima pokazao šokantne snimke napada u Siriji

Foto: Reuters
Lorena Ochoa
08.09.2013.
u 11:12
Članovima obavještajnog odbora američkog Senata rečeno je kako je autentičnost snimki potvrdila obavještajna zajednica
Pogledaj originalni članak

Ured američkog predsjednika Baracka Obame senatorima je na zatvorenim sjednicama pokazao uznemirujuće snimke posljedica napada kemijskim oružjem u Siriji 21. kolovoza, prenosi CNN. Članovima obavještajnog odbora američkog Senata rečeno je kako je autentičnost snimki potvrdila obavještajna zajednica. Inače je riječ o snimkama koje su se prije već javljale na YouTubeu.

Obama tvrdi da je za napad kemijskim oružjem odgovoran režim predsjednika Bashara al-Assada te na tome temelji svoju inicijativu za vojnu intervenciju u Siriji. Ovim snimkama Obamina uprava želi izboriti podršku Kongresa, ali i cijelog američkog naroda za tu intervenciju nakon što su se pojavile naznake da to zakonodavno tijelo neće odobriti napad na Siriju. Jedan je kongresnik za CNN rekao da će ove snimke Amerikancima pokazati kako nije riječ o običnoj intervenciji, već o vojnom udaru s ciljem zaustavljanja ovakve okrutnosti.

Američki državni tajnik John Kerry s istim se zadatkom ovih dana susreo se s ministrima država članica Europske unije, a u Parizu je rekao kako podrška za intervenciju raste te da je broj država spremnih za vojnu akciju dvoznamenkast, prenosi BBC. Poručio je kako svijet ne smije tiho promatrati krvoproliće u Siriji.

Francuski predsjednik François Hollande, trenutno ključni saveznik SAD-a za napad na Siriju, rekao j ekkao očekuje UN-ovo izvješće o incidentu u Siriji. Kerry se u Parizu sastao s francuskim premijerom Laurentom Fabiusom. Trenutak u kojemu se međunarodna zajednica danas nalazi usporedio je s situacijom uoči Drugog svjetskog rata - Münchenskim sporazumom iz 1938. godine i neuspjelim zaustavljanjem nacističke Njemačke.

- Mi u SAD-u znamo i naši francuski partneri znaju da sada nije vrijeme da budemo tihi promatrači krvoprolića - rekao je Kerry.

>> Kerry: Obama može napasti Siriju i bez potpore Kongresa

>> Papa pozvao na mir u Siriji: Nasilje i rat vode samo u smrt

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.