Sastanak

Nuncij: Raduje me što povratnici imaju podršku Vlade R. Srpske

Nuncij: Raduje me što povratnici imaju podršku Vlade R. Srpske
03.04.2012.
u 11:12
Apostolski nuncij u BiH sastao se s ministrom za izbjegle i raseljene osobe RS-a, biskupom Komaricom i Radojičićem
Pogledaj originalni članak

Ministar za izbjegle i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš upoznao je apostolskog nuncija u BiH Alessandra D’Errica da je ovo ministarstvo, na čijem je čelu i ove godine, raspisalo javne natječaje za pomoć povratnicima u obnovi, rekonstrukciji i održivom povratku, te da su od biskupa banjolučkog Franje Komarice preuzeti svi zahtjevi povratnika koji su pristigli na adresu Banjalučke biskupije. “Sve pristigle prijave bit će rješavane u okviru raspoloživih proračunskih sredstava za ovu godinu, a o ostalim projektima govorit ćemo kad očekivana donacijska sredstva budu operativna”, rekao je Čordaš.

Razgovor o povratku

Nuncij D’Errico rekao je da će kao izaslanik Svete Stolice ovih dana razgovarati s političkim predstavnicima u Republici Srpskoj o povratku izbjeglih i raseljenih osoba u RS-u, a te razgovore počinje upravo u resornom ministarstvu RS-a koje raspolaže relevantnim podacima o trenutačnoj situaciji i potrebama povratničke populacije. Apostolski nuncij u BiH kaže da je posjetio neke od župa u okolici Banje Luke i raduje ga što je tamo saznao da povratnici imaju podršku Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva, te da se u okviru raspoloživog proračuna izdvajaju sredstva za pomoć povratnicima. Nuncij je dodao da je usprkos tome mali broj povratnika koji su stalno nastanjeni u tim župama, te izrazio očekivanje da će realizacija donacijske konferencije donijeti značajan pomak u rješavanju ovih problema.

Donacijska konferencija

Donacijska konferencija za rješavanje izbjegličkih problema u BiH bit će održana 24. travnja u Sarajevu, a procjene su da će biti prikupljeno oko 100 milijuna eura. Sastanku u Banjoj Luci nazočili su i biskup banjalučki Franjo Komarica, savjetnik apostolske nuncijature Jozef Aršad te Nada Lipovac i Marija Rapo, savjetnice Čordaša. Apostolski nuncij se sastao i s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JU
Jurica1050
21:09 03.04.2012.

Ovo je ustaljena praksa u Hercegovini svakim danom treba glorificirati genocidni entitet jer ako on bude cvrs inda mozda nesto bude i prosrpskog od entiteta u Hercegovini koji se naziva HB . Kad su se odredjene stvari desavale u BiH i kad se moglo sprijeciti stvaranje Sumske tad je \"vizionarski\" HDZ davao podrsku svojim saveznicima sa Pala nadajuci se da ce i oni istim metodama izboriti slican status. Malo su se prevarili u racunu ali odradili su lavovski posao za svoje saveznike. Pomogli su Radovanu da Posavinu ocisti od Hrvata a ni dan danas nitko u Hercegovini nije rekao niti jednu rijec u prilog prognanih Posavljaka. I dalje se nastavlja kontinuitet politike iz 92. Lazima se nastoji povijes prikazati u drugacijem svjetlu. Naravno mladje generacije se nastoji uvjeriti da su Muslimani jedino zlo. No ja dobro znam tko je nas otjerao iz Posavine i tko je srusio Plehan i ostale nase crkve . Tako da vasa nastojanja prikazati nase progonitelje u pozitivnom svjetlu su obicno pisanje u vjetar .