Wolfgang Petritsch

Novu alijansu u BiH nije moguće danas formirati

Foto: VL FOTO
Novu alijansu u BiH nije moguće danas formirati
26.01.2011.
u 09:11
Moj prijatelj Valentin Inzko može nuditi rješenja, ali ne može biti kreator vlade, kao što sam ja radio prije deset godina...
Pogledaj originalni članak

Da vlast na svim raznima vlasti u BiH danas nije moguće formirati isključivanjem stranaka koje su dobile većinsku potporu glasača, što nastoji učiniti koalicija prevođena SDP-om, shvatio je i bivši visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch, koji je prije 10 godina gurao sličan koncept kroz Alijansu za promjene. -Bio sam u sličnoj situaciji 2000. godine kada se sklapala prva neetnička vlast u BiH, tzv. Alijansa za promjene. U to vrijeme sam pokušao biti od pomoći. Pokušao sam olakšati rješenje, ali rješenje je došlo iznutra, od šefova stranaka.

Danas je situacija možda i kompliciranija zbog činjenice što se stvar predugo otegnula, ali moj dragi prijatelj Valentin Inzko, s kojim sam u stalnom kontaktu, može nuditi rješenja, ali ne može biti kreator vlade - tvrdi Petritsch u razgovoru za Tportal. Zamoljen da iznese svoju procjenu budućnosti BiH, Petritsch s vremenske distance od 10 godina zaključuje “da će BiH uvijek ostati slaba država, ali nužno je da se ona decentralizira i da ta decentralizacija bude djelotvorna”. Tvrdi da BiH mora imati malu, ali učinkovitu državnu vlast te da i sama Federacija BiH ima previše razina vlasti i zbog kojih kaska. Postojeći politički ustroj, po tvrdnjama bivšeg šefa OHR-a, preskup je, spiralan i nužno mora biti racionaliziran.

Priznaje da međunarodna zajednica u BiH preko Ureda visokog predstavnika nije napravila velik pomak i da se stvari moraju promijeniti. Austrijski diplomat koji je svojim jednostranim potezima prije deset i više godina značajno izmijenio Dayton, po kojem je BiH trebala funkcionirati, danas traži od EU-a da ona vodi glavnu riječ u BiH, uz političku potporu administracije SAD-a. “EU bi definitivno trebala preuzeti mjesto vozača koji će OHR odvesti, da se tako izrazim, iz bh. sustava tako da tamošnji političari na taj način budu primorani preuzeti punu odgovornost za svoje postupke”. kaže Petritsch.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MI
mirko1941
12:01 26.01.2011.

Pitam se otkuda Petriću pravo da Inzku daje prijedloge za rješavanje politički prilika u BiH, kada sam priznaje da nije ništa dok je bio Visoki predstavnik u BiH. Tvrdi da je Dejtonski ugovor ludaćka košulja i upravu je, ali kako da je zaboraviozaboravio, da je nakon što je ta ldaćka košlja sačinjena, da je on tu ludaćku košulju kao visoki predstavnik MZ na svo način narodima BiH navukao tu ludačku košulju. Umjesto da se stidi za svoja djela, on i dalje ima što za reći.Mirko1941.