CIJENE

Novoizgrađeni stanovi u Federaciji za godinu poskupjeli pet posto

Foto: Photos, ilustracija
Novoizgrađeni stanovi u Federaciji za godinu poskupjeli pet posto
16.08.2012.
u 09:50
Prosječni troškovi gradnje sudjeluju sa 79,7 posto od ukupne prosječne cijene i za 4,6 posto su veći u odnosu na isti period predhodne godine
Pogledaj originalni članak

Potražnja za novim stanovima u Federaciji, a i cijeloj državi, stagnira već neko vrijeme. To, ipak, nije utjecalo na značajniji pad cijena na tržištu nekretnina. Naprotiv, ako je vjerovati službenim statističkim podacima cijene novih stanova u Federaciji veće su u odnosu na prošlu godinu, a porasli su i troškovi izgradnje stanova.
Statistička prosječna cijena stanova, završenih u prvom polugodištu 2012.godine je formirana na temelju izvješća za 566 stana. Ona iznosi 1530,8 KM po četvornom metru stambene površine i veća je za 4,8 posto u odnosu na isti period predhodne godine.

Porasli i troškovi gradnje

Prosječni troškovi gradnje sudjeluju sa 79,7 posto od ukupne prosječne cijene i za 4,6 posto su veći u odnosu na isti period predhodne godine.
To znači da su cijene novih stanova otprilike uvećane za iznos koji je dodatno uložen u samu izgradnju objekata.

Najviše cijene u Sarajevu

Nešto drugačija slika je kada su u pitanju stanovi u izgradnji. Prosječna cijena ovih stanova iznosi 1455,8 KM po četvornom metru stambene površine i to je za 1,6 posto više nego u istom periodu 2011.godine. Prosječni troškovi gradnje sudjeluju sa 81 posto od ukupne prosječne cijene i za 3,2 posto su veći su u odnosu na prošlu godinu. Cijene novoizgrađenih stanova nisu iste u cijeloj Federaciji. Najviše je potrebno izdvojiti za metar stambenog prostora u Sarajevu. Iako cijene osciliraju ovisno o lokaciji u glavnom gradu BiH prosječna cijena novoizgrađenih stanova iznosi 1607,8 maraka po metru četvornom i to je za skoro 80 maraka više od entitetskog prosjeka. Istodobno, prosječna cijena stanova u ostatku Federacije je 1447,6 KM, odnosno 160 maraka jeftinije nego u Sarajevu. Zanimljivo je da troškovi izgradnje stanova u Sarajevu čine manji postotak prodajne cijene stana nego u ostatku Federacije. U Sarajevu su skuplji i stanovi u izgradnji i to za oko 135 maraka po četvornom metru. Pri tome treba imati u vidu da je cijena građevinskog zemljišta u Sarajevu uvjerljivo najskuplja u Federaciji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.