Kočneva NA SLOBODI

Novinarka nakon 5 mjeseci pobjegla od sirijskih pobunjenika

Foto: Bigpictures
colin farrell
11.03.2013.
u 18:57
Ukrajinska novinarka Anhar Kočneva oteta je u listopadu prošle godine. Otmičari su tražili 50 milijuna dolara
Pogledaj originalni članak

Ukrajinska novinarka koju su sirijski pobunjenici pet mjeseci držali u zarobljeništvu uspjela je pobjeći, izjavio je njezin bivši suprug za RT. Vijest je potvrdilo i ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Anhar Kočneva uspjela je pobjeći iz zgrade u kojoj su je držali pripadnici oporbene Slobodne sirijske vojske, koja se bori protiv snaga predsjednika Bashara al-Assada. Kočneva se potom sakrila u planinama, odakle je pješačila 15-ak kilometara do sirijske vojske. Nakon toga krenula je sigurnim putem prema Damasku.

Kočneva, koja je za ruske i ukrajinske medije kritički pisala o sirijskim pobunjenicima, uhvaćena je početkom listopada blizu Homsa, kolijevke sirijske revolucije. Otmičari su u prosincu više puta zaprijetili da će ubiti Kočnevu ne bude li im isplaćena otkupnina od 50 milijuna dolara. Poslije su smanjili traženi iznos na 300 tisuća, poručujući kako su zasad poštedjeli njezin život.

Pobunjenici su prošle godine objavili nekoliko videosnimaka na kojima Kočneva priznaje da je sudjelovala u borbama te da je radila kao prevoditeljica za sirijske i ruske časnike. Međunarodne organizacije, kao što su Odbor za zaštitu novinara, dovele su u pitanje vjerodostojnost tih snimaka, s obzirom na to da se čini kako je Kočneva bila pod pritiskom.

Njezini rođaci tvrde da od Nove godine nisu znali što je s njom, a ukrajinskog ministra vanjskih poslova Leonida Kožaru optužili su za neaktivnost i ignoriranje pregovaračkog procesa. I sirijski pobunjenici, koji su bili u kontaktu s bivšim suprugom Kočneve, tvrde da ukrajinske vlasti nisu činile ništa. Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je kako je poduzimalo sve nužne mjere za oslobađanje.

>> Al-Assad: Britanski su lideri površni i nezreli

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.