HNS RADI NA DOKUMENT

Novim izbornim zakonom omogućiti jednakost Hrvata

Foto: Arhiva VL
Novim izbornim zakonom omogućiti jednakost Hrvata
19.09.2011.
u 09:17
Zakoni su omogućili da bošnjačke stranke određuju koji bi Hrvati mogli biti podobni za vlast
Pogledaj originalni članak

Unutar Hrvatskoga narodnog sabora BiH započeo je posao oko izrade ili bolje reći dorade Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine koji je jedan od ključnih zakonskih dokumenata kojim se ozakonjuje nejednakopravnost Hrvata u ovoj zemlji. Prema predstavljenom sastavu stručnoga tijela kojemu je na čelu dopredsjednica HDZ-a BiH i bivša predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, a koje čini više uglednih sveučilišnih profesora i stručnjaka iz pravne oblasti i ustavnoga prava, ali i političari, obrisi ovoga dokumenta već se naziru.

Predsjedništvo BiH

Cilj je Izbornoga zakona, odnosno amandmana kojima bi se doradio ovaj zakon, osigurati da Hrvati dobiju potpunu jednakopravnost prilikom biranja nacionalnih predstavnika u institucije vlasti BiH. Ove zakonske izmjene u značajnoj mjeri su povezane i s promjenama Ustava BiH, odnosno najviših entitetskih pravnih akata. Prije svega moraju se otkloniti temeljne političke dvojbe oko Predsjedništva Bosne i Hercegovine i legitimnosti izbora članova kolektivnog šefa države. Prema sadašnjem načinu biranja, što se potvrdilo u posljednja dva slučaja u praksi, Hrvatima je nametnut član Predsjedništva jer je većina birača iz ovoga naroda glasovala za neke od drugih ponuđenih kandidata nacionalnih stranaka. I dok je 2006. godine izbor Željka Komšića iz SDP-a bio rezultat podjele između dva stranačka bloka okupljena oko dva HDZ-a, dotle se 2010. godine pokazalo da s 340.000 glasova koliko je osvojio Komšić, a hrvatskih birača je prema procjenama izašlo oko 180.000, nemaju nikakvih izgleda izabrati svoga predstavnika u Predsjedništvo. Zbog toga su u HNS-u predvidjeli uspostavu dvije izborne jedinice unutar sadašnjih granica Federacije BiH kako bi se omogućilo da Hrvati prema trenutačnome ustroju budu u stanju izabrati svoga člana BiH Predsjedništva te se onemogućile makinacije dok je sadašnji unutarnji ustroj na snazi.

Sporne odredbe

S druge pak strane, značajno je u istu poziciju dovesti sva tri narodna kolektiviteta, što se odnosi i na izbor izaslanika u domove naroda. Autori novoga izbornog zakona posebno imaju na umu da se značajan broj hrvatskih izaslanika u Domu naroda bira iz županija u kojima praktično nema Hrvata. Tako se u Bosansko-podrinjskoj ili Unsko-sanskoj županiji birao jednak broj hrvatskih izaslanika kao i u Posavini gdje je broj Hrvata desecima puta veći.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.