SJEDNICA

Novi ugovor Vatikana i BiH sredinom mjeseca

Foto: Zvonko Čorić
Novi ugovor Vatikana i BiH sredinom mjeseca
02.09.2010.
u 07:35
Na jučerašnjoj sjednici Međudržavnog povjerenstva predstavljen protokol susreta u Svetoj Stolici te novi Zakon o vjerskim blagdanima na razini BiH
Pogledaj originalni članak

Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini Alessandro D’Errico predvodio je jučerašnju sjednicu Međudržavnog povjerenstva između BiH i Svete Stolice oko provedbe Temeljnoga ugovora potpisanog između dviju država. Nakon okončanja sjednice nadbiskup D’Errico je istaknuo o kojim se temama razgovaralo, s posebnim naglaskom na usuglašeni zakon o vjerskim blagdanima te na već prihvaćeni sporazum on dušobrižništvu u Oružanim snagama i razmjeni ratifikacijskih instrumenata.

Nuncij zadovoljan

Nadbiskup D’Errico je izrazio zadovoljstvo rezultatima ovoga povjerenstva izražavajući vjeru da se neće obustaviti njihov rad zbog izborne kampanje. Naime, mandat ovoga povjerenstva traje do prosinca ove godine. Kako je za Večernjak rekao ministar pravosuđa Bariša Čolak, povjerenstvu je predstavljen pripremljeni Nacrt zakona o vjerskim blagdanima. Pojasnio je da se radi o posebnome zakonu koji je usklađen s predstavnicima svih religija. Tako su precizno navedene sve svetkovine za pripadnike Katoličke i Pravoslavne crkve, Islamske i Židovske zajednice. Kako je navedeno u Temeljnom ugovoru, posebnim zakonom BiH neradnim danima za katolike proglasit će se sve nedjelje, ali i sljedeće svetkovine: 6. siječnja - Bogojavljenje, Tijelovo, 15. kolovoza - Uznesenje Blažene Djevice Marije, 1. studenoga - Svi sveti, i 25. prosinca - Božić.

Potvrda sljedeći tjedan

Ovaj nacrt zakona trebao bi se naći u proceduri Vijeća ministara već sljedećeg tjedna. Očekuje se da će se odmah nakon toga uputiti u Parlamentarnu skupštinu BiH. Kako se očekuje, predstavnici Vijeća ministara bi trebali 13. i 14. ovog mjeseca u Vatikanu i formalizirati primjenu novog ugovora između Svete Stolice i BiH o vojnom dušebrižništvu. Naime, dvije države su ovaj sporazum ratificirale. Da bi formalno stupio na snagu, treba samo razmijeniti ratifikacijske instrumente.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.