Promjene Ustava

Novi saziv vlasti u FBiH i BiH do kraja ove godine

Novi saziv vlasti u FBiH i BiH do kraja ove godine
01.09.2012.
u 11:38
Pridelog Hrvata obuhvaća promjene Ustava koje bi ih dovele u jednak položaj oko biranja predstavnika u vlasti sa Srbima i Bošnjacima
Pogledaj originalni članak

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u petak kako bi se Ured visokog međunarodnog predstavnika u toj zemlji trebao zatvoriti u roku od godinu dana te da u tome vremenu treba napraviti preinake Ustava kojim bi se uspostavile učinkovitije institucije vlasti te osiguralo izjednačavanje pozicije Hrvata s druga dva naroda.

Presuda i uloga Hrvata

Sudjelujući na stranačkome savjetovanju u povodu predstojećih općinskih izbora, Čović je objasnio kako očekuje da će parlamentarna većina poduprijeti prijedlog ustavnih promjena, što je ova stranka zajedno s HDZ-om 1990. dostavila u parlamentarnu proceduru kojom bi se provela presuda Suda za ljudska prava ui Strasbourgu vezano uz prava manjina. Ova stranka tu je presudu nadogradila s popravkom položaja Hrvata kako im predstavnike u vlasti ne bi birali brojniji narodi Srbi i Bošnjaci “Duboko vjerujemo da će naš prijedlog u konačnici biti prihvaćen u parlamentarnoj proceduri iako će vjerojatno doživjeti neke preinake”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH, koji je i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. 
Objasnio je da Hrvati trenutačno nisu u poziciji odlučivati o svojim predstavnicima u vlasti, što se mora promijeniti “Mi smo realno u poziciji da nemamo značajniji utjecaj u vlasti. Od Daytona do danas sustavno se slabio položaj Hrvata”, dodao je Čović. Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da se ide dalje na jačanje entiteta u kojima su Hrvati u podređenoj poziciji Istaknuo je da će se Ured visokog međunarodnog predstavnika najvjerojatnije zatvoriti u sljedećih godinu dana.

Budućnost OHR-a

Objasnio je i da je u petak okončan rad Ureda zamjenika visokog međunarodnog predstavnika u Brčkom koji je ujedno bio i međunarodni arbitar za rješenje pravnog statusa ovoga grada koji ne pripada Republici Srpskoj niti Federaciji BiH, a što je i jedan od uvjeta za zatvaranje OHR-a u BiH. 
Čović je izrazio uvjerenje i da će do Nove godine doći do rekonstrukcije vlasti koju je započeo SDP zajedno s dva HDZ-a u BiH i Savezom za bolju budućnost s isključenjem Stranke demokratske akcije (SDA) iz vlasti.

“Do Nove godine imat ćemo novi ustroj vlasti u BiH, a u iduće dvije godine do sljedećih izbora dva HDZ-a imat će ključnu ulogu u političkom životu kod Hrvata”, rekao je Čović ocjenjujući da će to kod Srba biti SNSD i SDS te da među Bošnjacima jača utjecaj SBB-a Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.