Optimizam

Novac koji je dobila BiH mora iskoristiti gospodarstvo i socijalu

Foto: Dejan Moconja
Novac koji je dobila BiH mora iskoristiti gospodarstvo i socijalu
10.05.2010.
u 09:06
184,6 milijuna dolara stiglo je u drugoj tranši koja je omogućila isplatu obveza iz 2009. godine
Pogledaj originalni članak

Bosni i Hercegovini ne prijeti grčki sindrom niti dodatni radikalni rezovi kakve traže svjetske financijske institucije brojnim posrnulim ekonomijama. Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman je BiH do kraja lipnja isplatiti 38 milijuna eura na ime nove tranše kredita po osnovi stand-by aranžmana ako se potvrdi da bosanskohercegovačke vlasti ispunjavaju preuzete obveze na planu stabiliziranja javnih financija, najavio je u Sarajevu voditelj Misije MMF-a za BiH Costas Christou.

RS ispred Federacije

Taj dužnosnik MMF-a na čelu je izaslanstva koje je započelo višednevni posjet BiH tijekom kojega će s predstavnicima vlasti BiH analizirati dosadašnji tijek provedbe stand-by aranžmana vrijednog oko 400 milijuna eura. Usporedo s time, u posljednjem izvješću Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predviđa se optimističan oporavak uz potporu međunarodne pomoći. Izvješće potvrđuje da je MMF zadovoljan dosadašnjim mjerama koje su poduzele bosanskohercegovačke vlasti.

Statistički pokazatelji ukazuju da su nakon nekoliko godina snažnog rasta zbog vanjske i unutarnje neravnoteže, gospodarske aktivnosti u Bosni i Hercegovini počele usporavati krajem 2008., a cijela 2009. bila je obilježena padom proizvodnje u svim sektorima, dok su iznimka bili naftni derivati i električna energija proizvedeni u Republici Srpskoj, što je ovome entitetu omogućilo da prošlu godinu, gledano izdvojeno, završi s vjerojatno najvećim rastom industrijske proizvodnje u cijeloj regiji. Čak 19 % porast je industrijske proizvodnje u RS-u u odnosu na godinu ranije dok je istodobno u FBiH bila obrnuta situacija s minusom od 11,6 %. U prošloj godini zabilježen je i strmoglav pad potražnje za robom iz BiH te zaustavljanjem dotoka stranih investicija.

Dramatičan pad

Čak 52,9 posto manje je izravnih stranih investicija nego godinu dana ranije. Iz MMF-a posebno upozoravaju da je došlo do pooštravanja kreditnih uvjeta od strane banaka. U značajnoj mjeri opala je potrošnja kod građana. Stopa inflacije ostala je stabilna, čak i s tendencijom snižavanja. Iz ove svjetske financijske institucije upozoravaju kako je međutim I dalje teška politička situacija nestimulativna za sva ekonomska kretanja. Zbog toga se s posebnom pozornošću promatraju predstojeći opći izbori u listopadu ove godine. Ohrabrujućim iz MMF-a ocjenjuju poteze vlasti koje su poduzele korake za jačanje financijskog sektora, usklađivanja proračunskih prihoda i rashoda. Također presudnim se smatra ograničavanje plaća, naknada i izdataka.

Održivim se smatra i trenutačni odnos deficita računa koji će se povećati s 
početkom otplate stranih zaduženja od stranih institucija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.