Zagreb i bh. Hrvati

Nova stranica u odnosima

Foto: VL FOTO
Nova stranica u odnosima
18.12.2011.
u 11:03
Iako su na različitim ideološkim adresama, ako je suditi prema prvim istupima čelnika Kukuriku koalicije, nema razloga za strahove bosanskohercegovačkih Hrvata
Pogledaj originalni članak

Čelnici Hrvatskog narodnog sabora u BiH Dragan Čović i Božo Ljubić nedavno su uputili pismo s čestitkom predsjedniku buduće hrvatske Vlade Zoranu Milanoviću u kojem su istaknuli da su njihova očekivanja još izraženija oko potpore Hrvatima u ovoj zemlji.
- Očekujem da će ta suradnja s novom Vladom koju vodi Kukuriku koalicija biti najmanje na sadašnjoj razini. Iskreno očekujemo još snažnije zagovaranje službenog Zagreba, jednako kao što to čini predsjednik Josipović, u interesu države BiH i njezina euroatlantskoga puta, ali i ravnopravnosti Hrvata, rekao je za Večernjak predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić.

Nove poruke

Prema njegovim riječima, izjave dužnosnika nove hrvatske Vlade su ohrabrujuće, ponajprije jer dolaze u vrijeme značajno za uspostavu vlasti u BiH, ali i buduće reformske procese koji uključuju prilagođavanje zakonodavstva i najvažnije izmjene Ustava. Predsjednik Milanović nedavno je ustvrdio kako će novoj Vladi položaj Hrvata u BiH biti još značajniji nego Vladi na odlasku. Najznačajnija promjena za Hrvatsku dogodila se upravo 9. prosinca 2011. kada je potpisan pristupni ugovor s Europskom unijom nakon čega su vanjskopolitički kapaciteti Hrvatske umnogočemu povećani. Hrvatska konačno postaje čimbenik međunarodne politike, a ne objekt u regiji, što ima posebno značenje i za samu BiH. I prigodom susreta prije dva dana na Pantovčaku između predsjednika Ive Josipovića i supredsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića razgovaralo se o odnosima dviju država te novome ojačanom statusu Hrvatske.

Ravnopravnost tri naroda

“Potrebno je pripremiti se za te nove okolnosti, a Hrvatska će i tehnički i politički napraviti sve da BiH, kao i ostalim zemljama u regiji, pomogne na europskom putu. Hrvatska podržava stabilnost i europski put BiH i napore državnih institucija i političkih stranaka u BiH za punim provođenjem Daytonskog sporazuma i ostvarenja ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i svih građana Bosne i Hercegovine”, kazao je Josipović. Na sastanku se razgovaralo o odnosima Hrvatske i BiH nakon ulaska u EU. Čović je iznio prijedloge dva HDZ-a koji su ponuđeni političkim strankama, od sastava Vijeća ministara do raspodjele funkcija u državnim agencijama. Josipović je iznio očekivanja da se taj proces što prije okonča u interesu dviju država.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.