New york

Nikolić: Ne prihvaćamo prijem Kosova u Ujedinjene narode

Foto: Reuters/PIXSELL
Nikolić: Ne prihvaćamo prijem Kosova u Ujedinjene narode
26.09.2013.
u 08:35
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je za govornicom Glavne skupštine UN ponovio stav Srbije
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je za govornicom Glavne skupštine UN ponovio stav Srbije kako sporazum s Prištinom "nikako ne znači" da Beograd namjerava prihvatiti prijem Kosova u UN i druge međunarodne organizacije, inicijative i forume "u koje se mogu učlaniti samo suverene države", javljaju mediji u Srbiji. Istaknuo je kako Beograd "ni de jure ni de facto" nije priznao neovisnost Kosova i podsjetio da je dogovor postignut "samo oko jasno naznačenih pitanja kao što su održavanje lokalnih izbora i formiranje Zajednice srpskih općina". Nikolić je ponovio kako je pitanje "jednostrano proglašene neovisnosti Kosova od 2008. predstavlja problem koji je narušio sustav koji su UN gradile od svog osnivanja.

- Nelegalnu secesiju, koju su pokušale kosovske privremene institucije samouprave, UN nikada nisu priznale, ali jedan broj zemalja, zanemarivši međunarodni pravni poredak, priznao je Kosovo kao neovisnu državu. Pod stalnim pritiscima i ucjenama velikih i moćnih država, i neke druge, među kojima je bilo i tradicionalnih prijatelja moje zemlje, priznale su, nažalost, kosovsku državnost - rekao je Nikolić. Kosovo su, kako je izjavio kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxaj, a prenijeli srpski mediji, do jučer na večer priznale 102 države svijeta.

Srpski mediji ističe njegove riječi kako se Srbija sada "okreće budućnosti" i sa svim susjedima želi graditi dobre odnose i s njima surađuje radi "unapređenja životnog standarda građana u svim zemljama regije". Govoreći o Haaškom tribunalu, Nikolić je ponovio stare zamjerke na rad tog suda i zatražio da se "nađe pravni put koji bi omogućio da osuđenici srpske nacionalnosti budu poslani na izdržavanje kazne u Srbiju".

>>'Stanje na Kosovu izmiče kontroli i Beograda i Prištine'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.