BISKUPI

Niječe se volja Hrvata

Foto: VL FOTO
Niječe se volja Hrvata
19.03.2011.
u 12:06
Na zasjedanju u Mostaru biskupi su upozorili da se Hrvati nastoje sustavno razvlastiti
Pogledaj originalni članak

Bosanskohercegovački biskupi ocijenili su u zajedničkoj izjavi na zasjedanju u Mostaru da se pri uspostavi vlasti u BiH niječe politička izborna volja većine hrvatskoga naroda, aludirajući na jučerašnju uspostavu vlasti u Federaciji BiH i izbacivanje iz vlasti dva HDZ-a za koje je glasovao najveći broj Hrvata.

“Ovo petnaestogodišnje ignoriranje kroz provedbu Daytonskog sporazuma i borba za političku dominaciju posljednjih mjeseci kulminiralo je nijekanjem i same izborne volje većine hrvatskog naroda”, navodi se u izjavi biskupa nakon trodnevnog zasjedanja u Mostaru.

Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić je na konferenciji za novinare potvrdno odgovorio na upit odnosi li se nijekanje hrvatske političke volje na ustroj vlasti u Federaciji.

“Ne ulazeći u brojanje ni glasova, ni prema strankama, ni prema koalicijama, prema svemu sudeći smatramo da ono (odluke u Parlamentu FBiH) nisu izraz volje hrvatskoga naroda”, rekao je Perić.

Pri tome je izrazio očekivanje da će hrvatski predstavnici i narod znati odgovoriti u ‘obrani svojih prava, slobode i svoje zemlje’. Biskupi su na zasjedanju Biskupske konferencije BiH ocijenili i da ignoriranje hrvatske političke volje ‘prijeti dodatnim dekonstituiranjem hrvatskog naroda i njegova potiskivanja s političke scene u BiH’.

Poziv političarima

- Pravda u BiH znači, prije svega, jednakopravnost njezinih konstitutivnih naroda, što uključuje i praktično poštovanje prava svih njezinih žitelja i naroda. Ustrajavanje samo na funkcionalnosti države, a na štetu pravde i pravičnosti, prijeti dodatnim dekonstituiranjem hrvatskog naroda i njegova potiskivanja s političke scene u Bosni i Hercegovini”.

Pri tome su crkveni oci jasno poručili da je pravedan mir u BiH jedino moguće ostvariti jednakopravnošću.

“Zato biskupi upozoravaju da je Bosna i Hercegovina dugoročno moguća i hrvatskome narodu prihvatljiva samo ako se u njoj poštiva načelo jednakopravnosti njezinih konstitutivnih naroda”. Pozvali su međunarodnu zajednicu da se založi za pravedno rješenje bosanskohercegovačke drame, a hrvatske političare da ustraju u borbi za jednakopravnost naroda.

“Ne svrstavajući se uz političke stranke, biskupi pozivaju predstavnike političkih stranaka i svih ustanova hrvatskog naroda da svim legitimnim sredstvima političkog djelovanja ustraju u traženju zaštite potpune jednakopravnosti hrvatskog naroda na svim razinama i u svim dijelovima, kao i u svim strukturama države”, navodi se u izjavi biskupa. Banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica upozorio je da je međunarodna zajednica u dobrome dijelu odgovorna što u Bosni i Hercegovini nije uspostavljen pravedan mir.

U četvrtak je u Sarajevu SDP, zajedno sa SDA, HSP-om i Narodnom strankom Radom za boljitak, izabrao predsjednika FBiH i novu Vladu, što su iz dva HDZ-a u BiH ocijenili neustavnim. Za dva HDZ-a glasovao je najveći broj Hrvata u BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar deziderij
deziderij
13:05 20.03.2011.

Ovo je sada jedinstvena prilika, a možda i posljednja, da se Hrvati ujedine. Prokletstvo Hrvata su jal i svađa, izdaja i JA pa JA i nema boljeg od mene. Ako nam sada nije došlo do svijesti da, samo jedinstvom i snagom tog jedinstva, možemo doći do nekih rezultata onda to više nećemo nikada. Prvo se trebamo rješiti, i fizički, izdajnika i poltrončina, rješiti se onih koji bi zbog svoje uskogrudnosti i sljepoće za profitom, i rođenu majku prodali i onda nastupiti jedinstveni i izboriti se, ako ne za svoju republiku, onda barem za svoj đep. Sve dok muslimani komandiraju financijama i drugim ustanovama iz kojih grabe hrvatski kapital, nama neće biti dobro.Pogotovu nam neće biti dobro i potpuno će nas pregaziti ako smo razjedinjeni a oni će ostvariti svoj san o svojoj Federaciji - islamskoj džamahiriji. Srbima ne mogu ništa a mi smo tu za potkusurivanje i na nama će se slomiti kola ako se sada ne ujedinimo. Ako to ne shvatimo s Hrvatima u Bosni je gotovo.