OBRAT

Nije poginuo od bombe nego od željeza koje mu se zabilo u glavu

Foto: Robert Soldo
Nije poginuo od bombe nego od željeza koje mu se zabilo u glavu
27.03.2011.
u 11:06
Reuf Bihorac (50) iz Mostara ipak nije smrtno stradao od eksplozije aviobombe iz Drugog svjetskog rata
Pogledaj originalni članak

Reuf Bihorac (50) iz Mostara, otac četvero djece, nije smrtno stradao od eksplozije aviobombe iz Drugog svjetskog rata nego od komada izrezane konstrukcije krana koji mu se kobno zabio u potiljak glave, zaključak je obdukcijskog nalaza sarajevskog sudskog vještaka dr. Hamze Žuje.

Rekonstrukcija

Prema rekonstrukciji tragičnog događaja od četvrtka, kada je stradali radnik u krugu Cibosa, poduzeća za sekundarne sirovine u mostarskom naselju Bišće polje, autogenim aparatom rezao već prepolovljenu aviobombu i plamenom aktivirao dopunsko punjenje, došlo je do detonacije koja ga je odbacila tri metra unatrag, da bi pri padu udario glavom od oštri komad željezne konstrukcije koji je prethodno izrezao. Mozak mu je odmah počeo curiti pa mu više nije bilo spasa.

- ‘Kran smrti’ ipak je našao svoju žrtvu. Samo četiri dana ranije, prilikom njegova obrušavanja u krugu Doma sportova u izgradnji u naselju Centar II, živu je glavu jedva izvukao vozač krana iz širokobrijeških Ljubotića, koji je pao s visine od 20 metara. Po svoj prilici, visoki kran se srušio zbog ljudskog nemara, točnije zbog popuštanja nosača na njegovu dnu, kažu iz MUP-a, koji su tek naknadno i slučajno od novinara doznali za ovaj slučaj.

Aviobomba

S druge strane, svoju ‘priču’ imala je i aviobomba.

- Bihorac je bio tiha sjena i čovjek za sva vremena. Nadničarenjem je prehranjivao svoju sedmeročlanu obitelj. Nije nam jasno otkuda se pred njim stvorila aviobomba, koju smo još prije dvije godine sklonili u stranu. Tada ju je na pola izrezao Hasan Demirović i umalo izvukao živu glavu. Nakon detonacije, iz nje je dimilo ‘do neba’. Sve se razbježalo od straha. Nas smo je dvojica jedva uspjeli vodom ugasiti pa otkoturali u stranu. Dugo je ta polovina tu stajala, a Reuf ju je nevjerojatnije vratio i počeo rezati u komade. Vjerujte, ovdje mu to nitko ne bi naredio da radi. Direktor već godinama strogo upozorava na prebiranje otpada prije rezanja i nikome se nikada ništa ranije nije dogodilo, iako pronalazimo mnoštvo zaostalog naoružanja koje nam podvaljuju među gomilom starog željeza. Briga njih, važno je da naplate 45 feninga po kilogramu. Briga i one što ga odbacuju hoće li netko stradati, zaključuje radnik Cibosa.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.