"Puno buke nizašto!

Newyorčani se žale što ih je Irena zaobišla, a oni se toliko pripremali

Foto: Reuters
uragan (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
new york (1)
Foto: AFP/PIXSELL
new york (1)
Foto: Reuters
uragan (1)
Foto: Reuters
uragan (1)
Foto: Reuters
uragan (1)
Foto: AFP/PIXSELL
new york (1)
29.08.2011.
u 08:31
Nakon što je degradirana u tropsku oluju čini se kako je stanovnicima New Yorka žao što su noć proveli na podu hodnika želeći se zaštititi od krhotina stakala koje bi Irena porazbijala
Pogledaj originalni članak

New York može odahnuti nakon što je uragan Irena prohujao gradom bez većih oštećenja, ali 20 poginulih sasvim je dovoljan broj za njihove najbliže, a posljedici poplava i nestanaka struje u domovima više od milijun ljudi sjeveroistočne obale SAD-a sasvim su dovoljna posljedica za sve, ali ne i za stanovnike New Yorka. "Puno buke nizašto!" trenutno je stanje uma Newyorčana koji su pomalo razočarani što ih je Irena elegantno zaobišla i njihove "apokaliptične" izjave o kupnji zadnje štruce kruha na West Sideu ostavila ispraznima i pomalo blesavima.

Još u subotu hvalisali su se tko se najviše potrudio oko prikupljanja neophodnih namirnica za preživljavanje uragana koji će, baš kako se to najavljuje i u američkim filmovima, poharati New York kao niti jedan do sada, a u nedjelju, javlja New York Times, bilo im je neugodno o tome i pričati, a kamoli hvaliti se. Gradske vlasti danima su zadovoljne, ako ih možemo tako nazvati, Newyorčane pretvarale u zabrinute, a kada je Irena iz uragana degradirana u tropsku oluju zaključili su kako nije bilo potrebe za tolikom halabukom oko malo jačeg povjetarca. A kada su utvrdili kako se nemaju zbog čega žaliti jer su jako dobro prošli počeli su, onako newyorški cinično komentirati kako je sve to bilo samo puno buke oko ničega.

Najviše im je, čini se, smetalo to što su noć provesti na podu hodnika svoga stana želeći biti što dalje od prozora koji bi s lakoćom popucali da je Irena "navratila" u svoj svojoj snazi. Bio je ovo prvi put da je u New Yorku naređena evakuacija područja niske nadmorske visine, prvi put da je javni prijevoz bio zaustavljen zbog vremena i grad koji nikad ne spava postao je pomalo "uspavan" i onda se uragan usudio obuzdati.

- Kakav uragan?! - cinično je komentirao Billy Drankwater koji, vrlo prikladno, živi na 10-metarskom brodu. Bio je spreman potonuti s brodom ako je potrebno, ali čak se ni kiša, sve do nedjelje, nije udostojala "podsjetiti" ga kako je područje trebao poharati uragan jednak Katrini.

Mnogi Newyorčani sada se žale zbog vremena koje su potrošili pripremajući se na uragan, a gradonačelnika prozivaju za pretjerano "paničarenje" i trošenje gradskog proračuna jer na kraju krajeva Irena je zaobišla New York samo što čini se mnogi od Newyorčana ne shvaćaju kolika je to sreća bila.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.