Svi u potragu!

Nestali akademik, nakon prijave policiji, traži se danima

Nestali akademik, nakon prijave policiji, traži se danima
21.01.2013.
u 09:24
To je tako krasan čovjek, riječi nemam. Ne spavam već nekoliko dana, toliko me to uznemirilo..., kažu susjedi
Pogledaj originalni članak

Kada se u susjednoj Hrvatskoj tražila Antonija Bilić cijela javnost Hrvatske, regije i šire pratila je razvoj događaja i davala nesebičnu potporu. No, u BiH nije takav slučaj. Bilo da je nestao akademik, ili bivši ravnatelj zatvora u Mostaru i mnogi drugi, nema prevelike senzibiliziranosti. Misteriozni nestanak akademika Sulejmana Redžića i dalje je tema razgovora u Sarajevu. Do sada su u javnost plasirane razne dezinformacije kada je obitelj prijavila njegov nestanak, pa je bilo nejasno je li nakon dva-tri ili četiri dana. Prema informaciji koju je potvrdio glasnogovornik MUP-a Irfan Nefić, Redžićev nestanak obitelj je prijavila nakon dan i pol. Po zakonu potraga se ne provodi za eventualno nestalom osobom prije 24 sata od nestanka. Sulejman Redžić je prema saznanju policije iz kuće izašao 7. siječnja u popodnevnim satima, a njegov nestanak obitelj je prijavila policiji 9. siječnja ujutro.

Šutnja u šok u ulici

Večernjakovi novinari pokušali su razgovarati s obitelji, ali bezuspješno. Naime, Redžić je stanovao u privatnoj kući u sarajevskom naselju Bistrik u Ulici Hulusina na broju 2. Prije bi se moglo reći da je to stara bosanska kuća renovirana u prekrasnu vilu na čijoj je fasadi uklesano ime „Ismeta“. Velika ulazna kapija, te glavna ulazna vrata bila su zatvorena. Na poštanskom sandučiću pisalo je Redžić. Oko kuće nije bilo nikoga, osim bijelog psa. Nakon što smo pozvonili i predstavili se, preko interfona se oglasio ženski glas, poručivši da neće dati nikakvu izjavu vezanu uz nestanak, te da ih uznemirava naše fotografiranje. Ulica je bila pusta, tek pokoji prolaznik, ni glasovi djece se nisu čuli. Na kraju ulice, nekih dvadesetak metara od kuće, razgovarali smo s vlasnikom mesnice „Šahović“ koji se nije želio slikati, ali je pristao dati izjavu. Odmah nam je povišenim tonom kazao da su novinari dosadni sa svojim zapitkivanjima. - Ono što pročitam u tisku i vidim preko televizije, toliko i ja znam. Normalno je da sam u šoku, jer mi je prvi susjed, svaki dan je prolazio ovuda. Tako smo se i pozdravljali. Bio je fin čovjek i znam da je bio znanstvenik, ostalo znam kao i vi - kaže Šahović.

I susjedi uznemireni

S prozora prvog kata zgrade koja se nalazi preko puta kuće Redžić, sama nam se obratila susjeda. - Vi ste sigurno iz medija. Ja još ne vjerujem ono što se piše i govori. To je tako krasan čovjek, riječi nemam. Ne spavam već nekoliko dana, toliko me to uznemirilo, kazuje nam s prozora susjeda. Neki od rijetkih prolaznika rekli su nam da je profesor često dolazio u džamiju koja se nalazi uz njegovu kuću, te da je bio uvijek prijatan. Inače, od trenutka kada je prijavljen nestanak, provjeravale su se bolnice, hoteli, planinarski domovi, no konkretnih informacija nije bilo. U subotu je organizirana i potraga, angažirana je i Postrojba za specijalističku podršku Prve policijske uprave. U suradnji s Gorskom službom spašavanja pretražili su područje općine Stari Grad, na osnovi informacija dobivenih od jednog građanina. U ovu opsežnu potragu za profesorom Redžićem, samoinicijativno se uključila i županijska javna ustanova “Zaštićena prirodna područja”. Čelni čovjek ove organizacije Osman Delić je potvrdio kako su pretražili područje uz Miljacku, Bentbašu, Darivu, Koziju ćupriju pa sve do Pala. Pročešljali su sve, što uključuje i biciklističku stazu koja vodi do Kozje ćuprije. To je dio gdje se Redžić najviše kretao jer je radio evaluaciju tog područja za KJU “Zaštićena prirodna područja”. Gorska služba spašavanja Sarajevo tijekom jučerašnjeg dana nastavila je potragu za akademikom Redžićem na lokaciji Čavljaka, Barica i Bukovika. Unatoč činjenici da nema informacija da je viđen na ovim terenima poručuju da neće odustajati.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.