NAKON UHIĆENJA

Najraženiji bjegunac Rumunjske htio je oštetiti UniCredit banku

Foto: Igor Kralj/Pixell
Najraženiji bjegunac Rumunjske htio je oštetiti UniCredit banku
28.10.2010.
u 08:38
Otkriven je kad je u UniCredit banci u B. Luci na osnovi nevažeće mjenice pokušao naplatiti 2 milijuna KM
Pogledaj originalni članak

Nakon uhićenja u Gradišci, Sud BiH odredio je 18-dnevni ekstradicijski pritvor Krunislavu Jovanoviću (73) iz Zaječara, najtraženijem prevarantu u Rumunjskoj, zbog sumnje da je organizirao kriminalnu skupinu koja je u toj zemlji oštetila banke za 384 milijuna dolara! Otkriven je kada je u UniCredit banci u Banjoj Luci na osnovi nevažeće mjenice pokušao naplatiti dva milijuna KM. Inače, tereti se za krivotvorenje vrijednosnih papira, pranje novca i prijevaru, a sarajevski odvjetnik Dražen Zubak novinarima kaže da njegov branjenik sve negira. Ističe da mu je Jovanović rekao da neće pristati na izručenje, objasnivši mu da je za ta djela pravosnažno oslobođen pred Specijalnim sudom u Beogradu!?

- Moj branjenik je stariji čovjek i čini mi se da je u lošem psihičkom stanju. Uopće se ne sjeća detalja tog predmeta iz Beograda, čak se ne sjeća ni tko mu je bio odvjetnik, niti poznaje nekog tko bi mi mogao dostaviti presudu koju je spominjao - kaže Zubak napominjući da je već preko konzulata Srbije stupio u kontakt sa Specijalnim sudom kako bi utvrdio o čemu njegov branjenik govori. Ukoliko se ispostavi da je Jovanović doista oslobođen krivice, odvjetnik kaže da će u tom slučaju Sud BiH najvjerojatnije odustati od izručenja. - Moram vam reći da Jovanović uopće ne djeluje kao osoba koja je pronevjerila više od 300 milijuna dolara! To vam postane jasno nakon prvog susreta s njim. Kada sam ga prvi put vidio, na sebi je imao odjeću koja ne vrijedi više od 50 maraka. S druge strane u medijima se bombastično spominju stotine milijuna, a moj branjenik te detalje nije spominjao, ali tvrdi da nije kriv - zaključio je Dražen Zubak dodavši također da Sud BiH neće postupati po tim optužbama, već samo u postupku ekstradicije.

Podsjetimo, na osnovi 170.000 nevažećih mjenica američke Security Pacifik banke, koja je bankrotirala još 1996. godine, Jovanović je rumunjskim bankama priložio jamstvo, dobio milijunski kredit i nestao.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.