Udar na građane

Naftni derivati skuplji čak četiri puta

Foto: VL Photo
Naftni derivati skuplji čak četiri puta
21.04.2010.
u 11:56
Cijena nafte i naftnih derivata u Federaciji BIH i RS-u povećana tri puta u manje od mjesec dana. Prešla čak i psihološku granicu od dvije KM
Pogledaj originalni članak

Bez velike medijske i političke buke, a na očaj potrošača, distributeri nafte i naftnih prerađevina u vrlo kratkom vremenskom razdoblju osjetno su podigli cijene pogonskoga goriva. Pravdajući posljednje poskupljenje povećanjem rafinerijskih cijena nafte i naftnih prerađevina, distributeri su od prije dva dana pogonsko gorivo podigli iznad psihološke granice od dvije marke.

Gorivo više od dvije KM

Od prije tri dana na benzinskim crpkama u cijeloj Federaciji BiH vozače su cijene prerađevina dočekale više u prosjeku od četiri do šest feninga. Na nekoliko benzinskih crpki poskupjeli su samo dizel i lož-ulje, dok je na većini super 95 povećan na 2,09 KM, 98 na 2,14, dok eurodizel sad stoji 2, 04 KM. Dok se u susjednoj Hrvatskoj Vlada odlučno ustala protiv novih cijena pogonskoga goriva, u Federaciji BiH nitko nije reagirao na čak tri puta uzastopna povećanja cijena tijekom ovog mjeseca. Prema tabelarnom prikazu cijena pogonskoga goriva na benzinskim crpkama koje objavljuje Federalno ministarstvo trgovine cijena bezolovnoga goriva BMB95 od 14. siječnja do 17.travanja ove godine mijenjala se čak četiri puta od početnih 1.96, 1,98, 1,97, 2,03 dosegla je cijenu od 2,09 KM po litri. Maloprodajne cijene goriva se korigiraju nakon što Federalno ministarstvo trgovine ovjeri zahtjev distributera za povećanje cijena.

Skuplje namirnice

Tajnica Udruženja prometnika naftnim derivatima u Federaciji BiH, Amela Kečo u cirkularnoj izjavi za medije poskupljenje pravda kako je upravo zbog tih korekcija rafinarijskih cijena došlo do korekcije maloprodajnih cijena u svim zemljama okruženja. Od skorog sniženja još nema ništa, a u spomenutom udruženju ističu da je posljednjih sedam tjedana došlo do povećanja cijena kako na svjetskom tržištu sirove nafte, tako i rafinerijskih cijena, s tim da se taj trend nastavlja. Na benzinskim postajama u Republici Srpskoj, do korekcija cijena je došlo još tijekom prošlog mjeseca kada su naftni derivati iz istih razloga poskupjeli u prosjeku za pet feninga. S obzirom da po automatizamu osjetno povećanje cijena goriva, utječe i na rast cijena prijevoza i ostalih segementa gospodarske djelatnosti, strahuje se od novog vala poskupljenja temeljnih životnih namirnica.

“Ukoliko bi cijene goriva ostale iste, ili ponovno rasle” iz Udruženja za zaštitu potrošača upozoravaju da će doći i do poskupljenja cijena namirnica. Oni tvrde da se poskupljenja događaju svaki dan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.