Nemirna jesen

Na prosvjede i umirovljenici, ali i radnici na ulicama

Na prosvjede i umirovljenici, ali i radnici na ulicama
26.08.2013.
u 09:01
Traže povećanje mirovina jer su troškovi života u posljednjih 5 godina povećani za više od 100 posto, a radnici redovite plaće i uplate doprinosa
Pogledaj originalni članak

Za rujan u Sarajevu su najavljeni masovni prosvjedi radnika i umirovljenika. Naime, prema najavama koje dolaze iz granskih sindikata metalne i kemijske industrije u Federaciji BiH, jesen će u većem bh. entitetu biti obilježena burnim prosvjedima nezadovoljnih radnika. Njima će se pridružiti i umirovljenici. Iz Udruge umirovljenika FBiH su poručili, ako mirovine u FBiH do rujna ne budu povećane za 10 posto, 383.000 umirovljenika iz ovog entiteta, krajem rujna izaći će na ulice. Kako mirovine nisu, niti će biti povećane, iz razloga što novca jednostavno nema. Nije više nikakva tajna da mirovine koje su do prije pola i više godine stizale oko prvog u mjesecu već duže vrijeme kasne te se isplaćuju s tjedan dana zakašnjenja.

Ne nazire se kraj krizi

Umirovljeni traže povećanje jer su troškovi života u posljednjih pet godina povećani za više od 100 posto, tako da je povećanje mirovina, na što se čeka 28 mjeseci, jedini način da umirovljenici u FBiH prežive. Povećanje od 30 KM mjesečno za 80 posto umirovljenika, koji žive na granici siromaštva, mnogo bi značilo. Najave prosvjeda otkrivaju teško ekonomsko stanje u FBIH, koje je generirala i politčka kriza u većem bh. entitetu. Političari opsjednuti obračunima i uskostranačkim interesima, ne vide da je sve veći broj građana na egistencijalnom dnu. Brojka zaposlenih najniža je za posljednjih sedam godina. Od dana konstituiranja “aktualne” Vlade FBiH, u prosjeku 271 nova osoba se svakog mjeseca našla na popisu nezaposlenih. Broj blokiranih računa gospodarskih subjekta premašio je 63.000, dok je za prvi kvartal ove godine zabilježen alarmantan pad prihoda po osnovi PDV-a.

Neodgovornost vlasti

Sve ovo nije zabrinulo federalne zastupnike koji za prva tri mjeseca ove godine nisu usvojili niti jedan zakon, dok je federalna Vlada utvrdila svega četiri koja nisu od životne važnosti. Posljednji izvještaj Centra civilnih inicijativa (CCI) otkriva kako je Vlada FBiH najbolji pokazatelj dokle mogu dovesti politička iracionalnost i neodgovornost. Naime, s jedne strane, imamo nefunkcionalnu Vladu, a s druge strane, blokada je i unutar Parlamenta onog koji je Vlada realizirala dok je bila “funkcionalna”.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.