Rodni kraj

Na biciklima za 10 dana prešli 1300 kilometara

Foto: Nada Koturić
Na biciklima za 10 dana prešli 1300 kilometara
11.05.2013.
u 09:55
Idem svojoj kući -Nije nam bilo teško jer vodila nas je ljubav prema rodnom kraju - kazali su nam po dolasku na granični prijelaz Orašje
Pogledaj originalni članak

U Frankfurtu živi vjerojatno nekoliko desetaka tisuća Posavljaka, no samo su dvojica njih, otac i sin Zlatko Lovrić i njegov sin Mark, osmjelili su se i krenuli na put od Frankfurta do rodnog kraja u Posavini biciklima. Na put su krenuli pod sloganom koji su istaknuli i na majicama “Idem svojoj kući“. Za deset dana biciklima su provezli ukupno 1300 km. Na neobičan put su krenuli 30. travnja a u Donju Skakavu (Distrikt Brčko) stigli su deset dana kasnije gdje su ih na graničnom prijelazu Orašje dočekali Zlatkovi roditelji i Markovi djed i baka.

Posavina zove

- Presretan sam jer mi se ispunila životna želja. Dugo sam se pripremao na ovakav dolazak . Malo sam čekao sina da stasa za ovakav pothvat i evo nas, tu smo, u rodnom kraju koji mi je uvijek u mislima. Istina, živim i radim u Frankfurtu. Imam troje djece, ali uvijek kada krenemo rodnom kraju, to su uvijek posebna osjećanja. Ovoga puta su najintenzivnija jer smo se osmjelili i stigli biciklima - kaže nam u jednom dahu Zlatko dok je primao cvijeće od majke i čestitanja od oca. Mark nije odavao umornog već naprotiv, iznimno sretnog i zadovoljnog mladića koji je uspio ispuniti, ne samo očevu, već, kaže nam, i svoju želju. – Ovo je za mene posebno putovanje. Iako sam rođen i živim u Njemačkoj, uvijek se najviše radujem dolasku u Posavinu. Put je protekao bez ikakvih problema, tek s mijenjanjem biciklističkih guma, ali zdravstvenih tegoba nije bilo - potvrdio nam je Mark.

Samo jedno mjesto je dom

I dok su putnici rado odgovarali na naša pitanja, djed i baka Luca i Adam željeli su da se putnici što prije okrijepe i odmore. Ipak nisu propustili, osobito baka Luca, da nam predoči koliko su za vrijeme svojeg 40 godišnjeg rada u Njemačkoj nastojali svoju ljubav prenijeti na djecu. Očito su u tome i uspjeli, jer, nije mala stvar prevaliti iz ljubavi tolike kilometre. - Sada smo u zasluženoj mirovini - zaključuju. Obnovili su svoje gazdinstvo u Donjoj Skakavi i učinili ga toplim domom i iz razloga, kažu, da im sinovi i unuci često i rado dolaze jer samo se jedno mjesto na svijetu zove dom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.