PROMJENE

Mostar ponovno dobiva Ured visokog predstavnika

Foto: Stole Lasić
Mostar ponovno dobiva Ured visokog predstavnika
30.08.2011.
u 09:27
Ured OHR-a u Mostaru zatvoren je prije tri godine, a ponovno otvaranje svjedoči o značaju ovoga grada za buduće procese
Pogledaj originalni članak

Od 1. rujna razdvojit će se Ured visokog predstavnika (OHR) i Ured posebnog predstavnika Europske unije u BiH (EUSR), a nakon toga doći će do značajnijih promjena i u organizaciji obiju institucija koje će na izvjestan način preuzeti superviziju u zemlji.

Novi stari ured

Kako ekskluzivno doznaje Večernji list, OHR, kojemu je na čelu austrijski diplomat Valentin Inzko, neće se samo koncentrirati na Sarajevo, nego će se ponovno otvoriti područni ured u Mostaru. 
Uz to, očekuje se da će se ojačati i banjolučki Ured visokog predstavnika. Za sada nije poznato koliko će zaposlenika imati novi stari ured OHR-a, ali se očekuje da će imati svoga voditelja, o čijem se imenu također ne špekulira u stranim krugovima. Na taj će način Mostar kao središte regije, u kojoj su Hrvati većina, dobiti na dodatnom značenju jer je posljednjih nekoliko godina uglavnom bio na margini zbivanja zbog otvorenih sukobljavanja Sarajeva i Banje Luke, odnosno bošnjačke i srpske politike koje je međunarodna zajednica nastojala gasiti.

Od EU-a do OHR-a

Kako je za Večernjak potvrdio izvor iz međunarodne zajednice, ured u Mostaru trebao bi se otvoriti vrlo skoro nakon formalnog razdvajanja dijela misije vezanog za europske integracije i drugoga utemeljenog na čvrstoj provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma. Prvi ured međunarodne uprave, pod vodstvom Europske unije, otvoren je upravo u Mostaru 1994. godine. Nakon toga je 1997. prerastao u područni ured OHR-a koji je ugašen prije nekoliko godina. Inače, OHR je Mostaru nametnuo luđačku košulju u obliku gradskog Statuta. (Z. Krešić)

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.