KRIZA

Mostar će od 2012. davati pola proračuna za vraćanje kredita

Foto: Stole Lasić
Mostar će od 2012. davati pola proračuna za vraćanje kredita
06.10.2011.
u 09:42
Obećanja koja je Ashdown dao Mostaru nikada nisu ispunjena
Pogledaj originalni članak

Još u srpnju 2005. godine tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown je obećao kako će riješiti pitanje kuvajtskog kredita te pitanje preseljenje federalnih ministarstava iz Sarajeva u Mostar. Prošlo je više od šest godina, a niti jedno obećanje još uvijek nije ispunjeno. Dapače, dug za kuvajtski kredit sada je narastao na više od 20 milijuna maraka, a federalni ministri i dalje u Mostar dolaze samo kada su u prolazu.

Vraćanje duga

– Prema trenutnom stanju, mi ćemo morati više od pola proračuna iduće godine dati za vraćanje kredita. Ne smije se više zaduživati, a pola proračuna ne možemo izdvojiti za vraćanje kredita. Grad je pred financijskim kolapsom – rekli su nam u mostarskoj Gradskoj upravi. Inače, sredstva od 15 milijuna maraka su potrošena na obnovu infrastrukture i mostova u nekadašnje tri općine s bošnjačkom većinom u Mostaru.

Treba reći kako su više razine vlasti u zadnjih nekoliko godina donijele nekoliko zakona na temelju kojih se dio sredstava lokalnih vlasti prebacio na županijsku, odnosno, federalnu razinu. – Odluke su se donosile bez naše suglasnosti, otimali su nam novac iz proračuna, a u isto vrijeme su prepustili gradu da financira sve velike projekte samostalno. Čak ni međunarodni čimbenici nisu ispunili svoja obećanja Mostaru. Mi više nemamo prostora za zaduživanje, Grad se nalazi na crnoj listi po pitanju kredita i zbog toga za daljnja zaduživanja moramo tražiti odobrenje od Federalnog ministarstva financija – naglasili su u mostarskoj Gradskoj upravi.

Kako doznajemo, danas će gradonačelnik Mostara ugostiti Petera Sorensena, specijalnog predstavnika EU-a i šefa Izaslanstva EU-a u BiH, a jedna od tema sastanka će svakako biti financijska situacija u Mostaru i obećanja koja je Paddy Ashdown, kao predstavnik međunarodne zajednice dao Mostaru, a koja niti nakon šest godina nisu ispunjena.

Dolazak Sorensena

– Nadamo se da će Sorensen shvatiti poziciju u kojoj se Mostar nalazi, a koja ne bi bila takva da se međunarodna zajednica, federalne i županijske vlasti ne odnose na ovakav način prema Mostaru – zaključili su naši sugovornici.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.