Sjednica

Mostar bez Gradskog vijeća, nema proračuna

Mostar bez Gradskog vijeća, nema proračuna
21.01.2013.
u 15:35
Hrvati pozvali na politički dogovor i tvrde da GV ne može donositi odluke
Pogledaj originalni članak

Na posljednjoj sjednici GV-a Mostar u ovome sazivu jučer je bilo više novinara i predstavnika međunarodne zajednice nego gradskih vijećnika iz bošnjačkih stranaka budući da su ovo zasjedanje bojkotirali hrvatski članovi vijeća. Zastupnici bošnjačkih stranaka i čelnici GV-a Mostar optužili su Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR) da pokušava ovaj grad ‘predati u ruke Hrvatima’.

Optužbe OHR-u

“Ja sumnjam u dobre namjere OHR-a da cijelu vlast dadne u ruke hrvatskog naroda”, rekao je predsjednik kluba Bošnjaka Salem Marić koji je i čelnik SDA u Mostaru za govornicom Gradskoga vijeća. 
Prema riječima predsjednika GV-a Mostar Murata Ćorića, jučerašnja sjednica je bila posljednja u aktualnome sazivu te će cjelokupnu odgovornost za stanje u Mostaru ubuduće snositi SIP i OHR. 
“Od danas je upravitelj Mostara visoki predstavnik Valentin Inzko, a tehnički izvođač je gradonačelnik (nap. a. Ljubo Bešlić). Redatelji kaosa uspjeli su dodatno destabilizirati stanje u Mostaru”, istaknuo je Ćorić. 
Po njegovu tumačenju, Inzko nije oduzeo mandate vijećnicima iako je u ranijem pismu GV-u upozorio kako se njihove odluke neće smatrati valjanima. 
“Cijeli kaos stvorio je OHR. Inzko nije oduzeo mandate vijećnicima niti je ograničio mogućnost donošenja odluka”, dodao je Ćorić.

Sindikati i OHR

Izaslanik hrvatskog kluba jučer je bio Marinko Gilja koji je dostavio stav hrvatskoga kluba i pri tome istaknuo da GV ne može donositi odluke. Po dostavljenom priopćenju, hrvatski vijećnici su opravdali svoju odluku nemogućnosti donošenja bilo kakvih odluka jer je njihov mandat osporio SIP, a kasnije i OHR.
“Pozivamo sve zainteresirane strane u ovom procesu da se, poštujući pozitivne zakonske propise BiH, aktivno uključe u nastavak pregovora oko prijeko potrebne žurne provedbe odluke Ustavnoga suda BiH kako bi Grad Mostar što prije profunkcionirao”, priopćeno je. 
Kriza u odnosima hrvatskih i bošnjačkih stranaka u Mostaru produbljena je stalnim nesporazumima, a višemjesečni pokušaji OHR-a da se postigne dogovor oko izmjene Statuta u Mostaru nije polučio rezultatom. Usporedno s političkim pregovorima, predstavnici Sindikata grada Mostara susreli su se s voditeljem OHR-ova Ureda u Mostaru Chrisom Bennettom smatrajući da OHR ima jednaku odgovornost za financiranje u gradu Mostaru budući da je praktično suspendirao rad Gradskog vijeća.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.