Nabava crnog zlata

Moltrade vrti tri milijarde Ininih dolara za naftu

Foto: Pixsell
Moltrade vrti tri milijarde Ininih dolara za naftu
09.06.2011.
u 12:00
Poslovanje s Moltradeom za Inu je dobro jer je ta tvrtka zastupnik cijele MOL grupe, tvrde u Ini
Pogledaj originalni članak

Nabava nafte za Inu iz uvoza, vrijedna čak tri milijarde dolara godišnje (ako se računa cijena barela od 116 dolara), obavlja se preko Moltradea, tvrtke koja je u stopostotnom vlasništvu MOL-a.

Kako se raspolaže novcem

Kupnja te osnovne Inine sirovine čini 85 posto troškova svih Ininih nabava, a Ina je, tvrde naši izvori, nema pod kontrolom. Iako Ina određuje koji će tip nafte Moltrade nabaviti, koju količinu te koji su limiti cijena, hrvatska strana u Ini ipak tvrdi kako takav način nabave, pod okriljem

izdvojene tvrtke u sastavu MOL grupe, uskom krugu ljudi na raspolaganje stavlja golem iznos novca. Vladini predstavnici u Ini tvrde da ne mogu doći do svih potrebnih informacija o nabavi nafte preko Moltradea te vjeruju da takav način kupnje 3,5 milijuna tona te sirovine godišnje nije

najtransparentniji. Nakon što su hrvatski predstavnici zatražili izvješće o kupnji nafte preko

Moltradea, stigao je, doznajemo, zahtjev da ta MOL-ova tvrtka s Inom na pet godina sklopi ugovor o nabavi nafte. Upravo zato što se Inu na dulji rok želi vezati uz Moltrade, hrvatski članovi u rukovodećim tijelima Ine žele detaljne informacije o tome kako se točno raspolaže milijardama dolara potrebnim da se Inu opskrbi naftom.

Ugašena InterIna

Ina je s Moltradeom ugovor prvi put potpisala 2004. godine za nabavu nafte cjevovodom Družba, a 2010. godine Ina je Moltrade opunomoćila i za nabavu nafte preko mora. Ina je lani preko Moltradea kupila 70 posto potrebnih količina sirove nafte, a budući da je sada praktično ugašena InterIna, preko koje je Ina prijašnjih godina nabavljala naftu, sva nabava ide preko Moltradea. Prije su se natječaji i odabir ponuđača nafte obavljali u Ini u Hrvatskoj, a ugovori su se s njima zaključivali preko InterIne jer je ona kao međunarodna tvrtka sa sjedištem u Londonu lakše dolazila do kredita u međunarodnim bankama nego što je to mogla Ina u RH. Odlukom Ine, u kojoj većinu glasova imaju MOL-ovi ljudi, InterIna je zbog, kako tvrde, velikih i neopravdanih troškova ugašena. Izvori bliski Ini kažu kako je nabava nafte preko Moltradea donijela velike uštede, a nerijetki su bili slučajevi da zaposlenici InterIne zlorabe kompanijske kartice te kupuju nakit i ostali luksuz! Poznat je i slučaj bivšeg šefa Ine Tomislava Dragičevića koji je InterIninom karticom kupovao dragulje, navodno za poslovne partnere.

- Ini trgovinsko zastupanje Moltradea omogućuje korištenje pozitivnih sinergijskih efekata jer je Moltrade zastupnik za nabavu nafte cijele MOL Grupe – odgovorili su u Ini. U toj kompaniji tvrde da odabir te kompanije nikako nije utjecao na donošenje odluka o nabavi nafte jer se one i dalje donose u Ini. Također, tvrde kako nabava preko Moltreda Ini omogućuje veću sigurnost i mogućnost kupnje nafte s više strana i iz više izvora nego što je to bio slučaj s InterInom.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.