PODMETNUT POŽAR

Molotovljevim koktelom uništeni dokazi iz 1400 kaznenih predmeta

Foto: VL FOTO
Molotovljevim koktelom uništeni dokazi iz 1400 kaznenih predmeta
05.11.2010.
u 09:04
Nakon izbijanja požara začule su se detonacije. Vatra je zahvatila strjeljivo i bombe izuzete iz brojnih nedjela
Pogledaj originalni članak

Više od tisuću dokaza iz kaznenih predmeta koji su bili deponirani u Osnovnom sudu u Banjoj Luci potpuno su uništeni u jučerašnjem požaru, koji je podmetnut oko 3.30 sati - od najmanje dvojice piromana. Unatoč noćnom čuvaru, oni su neopaženo prošli iza zgrade suda te razbili prozor prostorije u prizemlju, a potom, kako se pretpostavlja, ubacili molotovljev koktel.

Dežurna okružna tužiteljica Snježana Petković potvrdila je da su istražitelji ispod razbijenog prozora pronašli dva drvena panja na koja su se piromani očito popeli kako bi podmetnuli vatru.

- Pronađene su i dvije šipke u duljini od dva metra uz pomoć kojih je razbijen prozor. Vjerujemo da se radi o najmanje dvojici počinitelja. Još utvrđujemo točan način izazivanja požara. Mogu reći da je prostorija potpuno uništena, a većim dijelom i svi dokazi - navodi tužiteljica Petković, pojašnjavajući da se šteta neće odraziti u kaznenim postupcima koji su već otvoreni i vođeni pred sudom, ali itekako hoće tamo gdje nisu.

Kako kažu stanari okolnih zgrada, ubrzo nakon izbijanja požara u prostoriji su se čule detonacije jer je vatra zahvatila oružje, strjeljivo i bombe izuzetih iz brojnih nedjela, koji su u njoj bili deponirani, zbog čega je i samo gašenje vatre bilo otežano. Iako se u zgradi suda nalazio i noćni čuvar, nitko ništa sporno nije učio sve dok se nisu začule eksplozije.

Milan Tegeltija, predsjednik Osnovnog suda, pred novinarima je odbacio optužbe da je soba s dokazima bila neosigurana tvrdeći da je u njoj bio alarmni i protupožarni sustav te da je imala nadzorne videokamere, ali da su one bile u unutrašnjosti prostorije i da su izgorjele. Međutim, nije mogao objasniti kako je onda pored svih tih mjera soba na kraju zapaljena te je lopticu prebacio na Vrhovni sud RS-a zamjerajući im što nije dozvolio da sudbena policija bude prisutna u sudu 24 sata dnevno.

- Tražili smo 24-satni nadzor sudbene policije, ali je Vrhovni sud RS-a to odbio zbog nedostatka dovoljnog broja ljudi.

Nakon toga smo iz svojih resursa osigurali jednog čuvara, koji noću boravi u zgradi suda - zaključuje Tegeltija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.