Intervju

Moj se sin u ratu nije borio za zločinačku organizaciju. Sramota!

Foto: ''
Moj se sin u ratu nije borio za zločinačku organizaciju. Sramota!
21.04.2011.
u 12:00
Hrvatska Srpkinja, humanistica poznata po apelima za mir, nakon prvostupanjske presude hrvatskim generalima u Haagu
Pogledaj originalni članak

Prof. dr. Olga Carević poznata je znanstvenica koja je kao medicinska biokemičarka radila na Institutu Ruđer Bošković. A još je poznatija po svojim apelima za mir i protiv nasilja koje je pisala tijekom Domovinskog rata kao Srpkinja koja voli svoju hrvatsku domovinu. Njezin sin Mislav bio je pripadnik 100. brigade ZNG-a u Pokupskom, a ona je na dan presude hrvatskim generalima u Haagu poslala poruku sljedećeg sadržaja: “Ako je Domovinski rat zločinački pothvat, kako nazvati razaranje Vukovara, Dubrovnika, Škabrnje i zločina na Ovčari...”

Što ste tom porukom željeli reći?

Sram me sada izići na ulicu kada pomislim da su ovu državu u kojoj živim i za koju se moj sin borio nazvali zločinačkom organizacijom. Ako je Gotovina dobio 24 godine, koliko će dobiti Mladić ako ga ikad uhvate? Barem 24 godine na kvadrat! Sve što se događalo tijekom Oluje svalilo se na Gotovinina leđa. To mi kao humanistici strašno smeta.

Slažete li se s tvrdnjom o postojanju udruženog zločinačkog pothvata kako bi se trajno protjerali Srbi iz Hrvatske?

Za mene je to apsolutno neprihvatljivo. Pa nije cijela Hrvatska vojska išla kako bi ubijala ljude! Ali ovakva presuda zapravo je medvjeđa usluga cijeloj našoj regiji. Sad će se ljudi opet početi prebrojavati. Ja ću prva početi s Mladićem i Hadžićem. Gdje su oni? Zašto nisu procesuirani Kadijević, Adžić, Rašeta? Olujom je oslobođen teritorij koji su zauzeli Srbi jer im nije bila dovoljna Srbija pa su stvarali srpsku Krajinu i srpsku državu u BiH, Republiku Srpsku. Dakle, na teritoriju bivše Jugoslavije trebale su biti tri srpske države. Ja sam Srpkinja, ali to mi je izvan svake pameti.

Zašto su zapravo otišli Srbi nakon Oluje?

Odmah nakon Oluje u jednom razgovoru odgovorila sam na ovo pitanje. Kako sam i tada rekla, nisam iz tih krajeva da bih mogla točno procijeniti razloge. No, kad je novinar jednog čovjeka u koloni upitao zašto ne ostane, kamo ide, hoće li se vratiti, on je prošaptao: “Ne znam, kako oni gore odluče”.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

KO
kolovoz
18:41 21.04.2011.

da gospodjo vi ste u pravu i vama svaka cast.nama su gori neprijatelji ovi nazovi djelitelji pravde nego li oni u ratu njihova mjera pravicnosti nije s ove planete-bog ih blagoslovio

Avatar humbaba
humbaba
21:59 21.04.2011.

ova gospođa je bolja \"hrvatica\" nego svi veliki hrvati zajedno. zna što je,zna tko je,i zna gdje živi ona ,njena djeca i njeni unucu,i kad tako svi oni koji žive u ovoj zemlji budu razmišljali,biće mir.