Tečajevi stranih jez

Mladi Mostarci uče talijanski iz gušta, engleski prioritet

Foto: Goran Stanzl
Mladi Mostarci uče talijanski iz gušta, engleski prioritet
09.05.2010.
u 12:52
U potrazi za poslom ljudi su često prisiljeni na dodatnu obuku i polazak tečajeva informatike i stranih jezika
Pogledaj originalni članak

Sve veći broj djece i odraslih u Mostaru želi steći dodatno obrazovanje kroz razne tečajeve stranih jezika, informatike, ali i plesa. Iz škole stranih jezika “Novi svijet” iz Mostara doznajemo kako je iz godine u godinu sve veći broj djece zainteresiran za učenje nekog od stranih jezika. Budući da ova škola nudi i repeticije iz ostalih predmeta Snježana Marjanović voditeljica škole ističe da je trenutačno najveća zainteresiranost kod djece za matematiku i engleski jezik, jer je školska godina pri kraju.

Interes za njemačkim

- Tijekom godine, primjetili smo da se broj djece zainteresirane za učenje njemačkog jezika približio broju onih koji su zainteresirani za engleski jezik. Najveću konkurenciju navedenim jezicima čini i talijanski jezik gdje je također broj polaznika sve veći-kazala je Marjanović. Ističe da je ranijih godina bio izraženiji interes za učenje španjolskog jezika kod djevojčica, ali da je u zadnje vrijeme taj broj u padu. -Uglavnom se tu radilo o djevojčicama koje su vjerojatno bile ponukane serijama koje je moguće pratiti na televizijskim kanalima-navodi Marijanović. Za strane jezike najzainteresiranija su djeca od petog razreda osnovne škole pa sve do zadnjih razreda srednje škole. Kada su pak u pitanju odrasli, polaznici tečajeva engleskog jezika uglavnom se na takav korak odlučuju zbog posla.

Stručna usavršavanja

Također tu veliku ulogu imaju i stručna usavršavanja koja se vode u drugim zemljama. Tako primjerice osoba koja mora ići na stručno usavršavanje u Njemačku želi svoje znanje iz njemačkog proširiti i tada se upiše na neki od tečajeva. Zanimljivo je spomenuti da tečaj iz talijanskog jezika polaznici u posljednje vrijeme upisuju samo i isključivo iz “gušta”, tvrdi Marjanović. Iz škole stranih jezika Lingua plus također iz Mostara ističu da je u zadnje vrijeme kod njih nešto manji broj polaznika tečajeva stranih jezika, jer je kako tvrde broj škola i agencija koje se bave ovim poslom porastao.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.