Smotra Sveučilišta

Mlade Posušake najviše zanima studij povijesti

Foto: Ivana Bešlić
Mlade Posušake najviše zanima studij povijesti
22.04.2010.
u 09:09
Smotra je predstavila uvid i obavijest o mogućnostima studiranja učenika završnih razreda srednjih škola Županiji Zapadnohercegovačkoj
Pogledaj originalni članak

U sportskoj dvorani Gimnazije fra Grge Martića u Posušju jučer je održana tradicionalna smotra Sveučilišta u Mostaru koja je predstavila neposredan uvid i obavijest o svim mogućnostima studiranja za učenike završnih razreda srednjih škola iz Županije Zapadnohercegovačke. Srednjoškolcima koji su posjetili smotru, ovaj je događaj znatno olakšao odluku i kvalitetno ih pripremio za naporni rad na fakultetima, a u ime Rektorata Sveučilišta u Mostaru pozdravio ih je prorektor za znanost i razvitak prof. dr. Ivo Čolak. On je istaknuo kako u Bosni i Hercegovini postoji ukupno devet sveučilišta, a samo jedno, mostarsko, radi po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

Usklađeni programi

- Ono što je za vas, buduće studente, jako bitno naglasiti jest to da je nastavni plan i program na Sveučilištu u Mostaru potpuno usklađen s programom sveučilišta u Hrvatskoj. Danas je mostarsko Sveučilište jedno od najmodernijih u regiji, u koje je posljednjih godina uloženo više od 50 milijuna maraka. Investiranje Vlade Republike Hrvatske uključilo je i obnovu Studentskog centra kao trenutačno najopremljenijeg u državi - prilikom otvaranja smotre kazao je prof. dr. Ivo Čolak koji je maturantima poželio puno uspjeha u budućem učenju, izrazivši nadu u što veći broj brucoša na jesen u mostarskim sveučilišnim klupama.

Uvjeti upisa

Predstavnici fakulteta prezentirali su uvjete upisa na studijske programe te odgovarali na pitanja budućih studenata koji su još uvijek neodlučni u odabiru zanimanja. Studiji koji su maturante najviše zainteresirali su smjerovi Filozofskog fakulteta, kao što su politologija i socijalni rad te studij ekonomije. Zanimljiva je popularnost studija povijesti, za koji su predstavnici Filozofskog fakulteta rekli kako do sada nije zabilježeno toliko zanimanje kao ove godine.

Maturantica Opće gimnazije Antonela Brkić iz Ljubuškog kazala je kako se već odavno odlučila za studij prava, a na ovoj se smotri pobliže informirala o detaljima načina studiranja. Ministar obrazovanja Županije Zapadnohercegovačke Vjekoslav Čamber zahvalio se maturantima na dolasku, kazavši kako vjeruje da im je ova organizacija pomogla u izboru studija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.