SIRIJSKA KRIZA

Ministri obrane EU: Kemijsko oružje upotrijebio je Assad

Foto: Marko Lukunić
komemoracija Darko Glavan
06.09.2013.
u 12:05
Ministri su se složili da iza napada kemijskim oružjem 21. kolovoza stoji sirijski režim
Pogledaj originalni članak

Ministri obrane zemalja članica Europske unije složili su se da je sirijski režim upotrijebio kemijsko oružje u napadu na predgrađe Damaska 21. kolovoza, prenosi Voice of Russia.

- Postoje mnogi znakovi da je režim upotrijebio kemijsko oružje - rekao je litvanski ministar obrane Juozas Olekas na neformalnom susretu s kolegama iz ostatka Europske unije u Vilniusu.

Rasmussen: Trebamo Čvrst odgovor

Šef NATO-a Anders Fogh Rasmussen također je nazočio susretu i poručio kako međunarodna zajednica ima odgovornost provesti međunarodnu zabranu korištenja kemijskog oružja.

- Trebamo čvrst međunarodni odgovor na ono što smo vidjeli u Siriji, upotrebu kemijskog oružja od strane režima - rekao je Rasmussen.

Rasmussen je također pozvao ruske vlasti da se distanciraju od "apsurdnih" izjava političara Vladimira Žirinovskog, koji je rekao da bi trebalo okupirati baltičke zemlje koje podrže intervenciju u Siriji.

Van Rompuy: Samo političko rješenje

Zapadne sile dosad su za napad kemijskim oružjem spremno osuđivale sirijski režim, no postoje i oni koji tvrde da su napad zapravo izazvali pobunjenici. Američki predsjednik Barack Obama upravo je na tvrdnji da je režim Bashara al-Assada upotrijebio kemijsko oružje na civilima temeljio svoju inicijativu za vojnu intervenciju u Siriji.

Međutim, čelnici Europske unije jučer su na summitu G20 u Sankt Peterburgu jasno poručili da vojna intervencija nije pravo rješenje za sirijsku krizu.

– Ne postoji vojno rješenje za sirijski sukob, samo političko rješenje može okončati strašno krvoproliće, teška kršenja ljudskih prava i dugoročno razaranje Sirije – poručio je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, a slično je mišljenje izrazio i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.