Afera lažne mirovine

Milijuni dr. Rubale u centru Zagreba, Poreču, Velikoj Gorici

Foto: Martina Popovčić/PIXSELL
rubala, privođenje (1)
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
'13.10.2011. Zagreb - Zgrada na Trgu Marsala Tita u kojoj je stan Drage Rubala. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Dusko Marusic/PIXSELL'
'13.10.2011., Kvajer 15, Porec - Kuca Drage Rubale. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
Foto: 'Dusko Marusic/PIXSELL'
'13.10.2011., Kandlerova ulica, Porec - Stambena zgrada u kojoj Drago Rubala ima stan. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
'11.10.2011., Zagreb - Kuce lijecnika koji su uhiceni u akciji policije i uskoka zbog primanja mita i namijestanja laznih invalidskih imovina. Kuca Drage Rubale u Velikoj Gorici na adresi 2. Senoin pu
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
'11.10.2011., Ulica cara Viktora Emina, Varazdin - Imovina obitelji Dubravke i Ivana Ostojic koji su privedeni u Uskokovoj akciji radi namjestanja invalidskih mirovina. Zgrada u kojoj zivi Ivan Ostoj
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
'11.10.2011., Varazdin - Imovina obitelji Dubravke i Ivana Ostojic koji su privedeni u Uskokovoj akciji radi namjestanja invalidskih mirovina. Ranc s kojima uz rijeku Dravu. Photo: Marko Jurinec/PIX
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
'11.10.2011., Zagreb - Kuce lijecnika koji su uhiceni u akciji policije i uskoka zbog primanja mita i namijestanja laznih invalidskih imovina. Kuca Vinke Luetic Herman na adresi Medvescak 14. U Kuci n
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
'11.10.2011., Zagreb - Kuce lijecnika koji su uhiceni u akciji policije i uskoka zbog primanja mita i namijestanja laznih invalidskih imovina. Kuca Nevie Bukovic na adresi Podgaj 9. Photo: Davor Pukla
14.10.2011.
u 08:47
Jedni su bili javna tajna godinama, za druge se sada susjedi i sumještani čude, no svi su slovili za ugledne liječnike.
Pogledaj originalni članak

Četverosobni stan u Poreču, velebna katnica u istom gradu, kuća u Velikoj Gorici, stan u središtu Zagreba, umjetničke slike, stilski namještaj... Ta je imovina na popisu vlasništva dr. Drage Rubale, poznatog radijskog i televizijskog voditelja koji je svu tu raskoš nakon uhićenja, zbog sumnje da je za mito sređivao lažne mirovine, zamijenio ćelijom u Remetincu.

Ta imovina, osim kuće u Velikoj Gorici, sadržana je u bračnom ugovoru koji posjedujemo, a koji je sklopljen između Drage i Adele Rubale 2000. godine. Tim se ugovorom i njegovim aneksom supruzi Rubala, liječnik i umirovljena zaposlenica Državnog arhiva, dogovaraju o podijeli imovine stečene u braku. Dvosoban stan na prvom katu u Masarykovoj 25 u Zagrebu, opremljeni stan od 103,94 četvornih metara u Ulici Petra Kandlere u Poreču i kuća od 174 četvorna metra u Poreču ugovorom pripadaju Dragi Rubali.

Sve u bračnom ugovoru

Cjelokupno pokućstvo, sve pokretnine, vrijedne umjetničke slike i stilski namještaj koji se nalazi u kući u Velikoj Gorici te ušteđevina od 47 tisuća eura dobiva Adela Rubala. Sva druga imovina koja nije navedena u ugovoru, bez obzira na koga je glasila u trenutku njegova sklapanja, nije njihova bračna stečevina, već se radi isključivo o imovini koju je Adela Rubala u braku stekla nasljeđivanjem i darovanjem. Supruzi su se dogovorili da sva buduća imovina, uključujući primanja i zarade, bude onoga na čije ime glasi.

Uvidom u zemljišne knjige, pronašli smo da je Drago Rubala u Zagrebu vlasnikom još jedne nekretnine, i to na Trgu maršala Tita 1.

Ta se zgrada nalazi kod Kavkaza i naslanja se na zgradu u Masarykovoj pa je Rubala na ove dvije adrese vlasnikom ukupno 1398 četvornih metara stambenog prostora, gospodarskih zgrada, dvorišta i vrta.

No, ni na jednoj adresi nema njegova prezimena. Na Trgu maršala Tita nalaze se odvjetnički uredi i stan pohabanih vrata u kojem, po svemu sudeći, nitko ne živi. Od stanarke u Masarykovoj doznajemo da je Rubalin stan na prvom katu, gdje se nalazi željezna zavjesa, da je nekoć tu živjela njegova kći, a poslije je bio iznajmljen nekom strancu te da se sada prodaje:

– Doktora tu baš i nisam viđala – kaže susjeda.

Slatki život na moru

Zato su ga svakodnevno viđali, ali o njemu nerado govore, susjedi u Velikoj Gorici. Doktor tu živi u obiteljskoj kući (dvojni objekt) u središtu grada, koja glasi na ime supruge Adele s kojom ima dvije kćeri.

Drago Rubala u Poreču i okolici poznatiji je kao "doktor". Porečani ga pamte i po tome što je prije 30-ak godina kratko vrijeme bio ravnatelj Doma zdravlja u Poreču. Odatle i seže veza s ovim gradom u čijoj je okolici i sagradio vilu za odmor koja se nalazi između Malog i Velog Maja, samo nekoliko kilometara od središta grada, u smjeru sjevera prema Červaru i Lanterni. Riječ je o jednom od rezidencijalnih naselja Poreča u kojem se većinom nalaze obiteljske kuće i vile s bazenima. Doktorova vila je katnica izolirana od prometnice bujnim zelenilom, palmama i borovima te njegovanim travnjakom s prilazom za automobil.

Vlasnik je poznat i po zabavama koje organizira za svoj rođendan. Još se uvijek pamti zabava koju je prije dvije godine organizirao kada je iznajmio turistički brod na kojem je s obitelji i brojnim prijateljima te muzikašima plovio od Lanterne i Poreča do Vrsara i Limskog kanala. Na brodu se jelo i pilo, pjevalo i zabavljalo.

Stan u porečkoj Kandlerovoj ulici nalazi se u stambenoj jedinici u modernoj interpolaciji sagrađenoj prije desetak godina na samoj rivi i pogledom na otok Sveti Nikola. Cijena kvadratnog metra u toj zgradi koja se naslanja na zgradu porečke gradske uprave debelo premašuje 2,5 tisuće eura.

– Da Rubala prodaje mirovine, bila je 90-ih javna tajna u mirovinskom, a i mnogi su zahtijevali da se s time prestane. No unatoč tomu, godinama se ništa nije poduzimalo, pa su svi komentirali da iza njega stoji netko od tadašnjih moćnika. Rubala je uspio doći na položaj u Centralnoj službi, i to na mjesto šefa.

Nakon što bi on stavio potpis na dokumentaciju, nije više bilo nikog tko bi to kontrolirao ili osporavao, osim Upravnog suda. No jasno je da oni koji su na taj način dobili mirovine nisu sudu zbog toga podnosili žalbu – kazao nam je jedan od čelnih ljudi Mirovinskog osiguranja 90-ih.

Uhićenje Ivana Ostoića, varaždinskog liječnika i vještaka varaždinske područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prvoosumnjičenog u aferi s lažnim mirovinama, Varaždince nije previše iznenadilo.

Zbog sumnji u lažiranje mirovina, naime, dr. Ostoić još je prije desetak godina bio prijavljivan, a prijavio ga je tadašnji šef varaždinskog HZMO-a Vilim Habuš. Za te sumnje, međutim, policajci nisu mogli naći dovoljno dokaza.

Nekako u to vrijeme počela je i gradnja hotela na obali Drave, na imanju konjičkoga kluba Equus Cabalus, u vlasništvu Ostoićeve supruge Dubravke. Upravo zbog njenih dugova, kažu Varaždinci, dr. Ostoić se upleo u cijelu ovu priču.

Morao uzdržavati obitelj

– Morao je uzdržavati obitelj i još pokrivati njene dugove, pa je neko vrijeme, kako se govorilo, radio honorarno u Ivancu. Jednu im je kuću već uzela banka – kaže naša sugovornica, koja je željela ostati anonimna.

– Seku često viđamo, susjedi smo, vozi Mercedes, ali previše ne komuniciramo – kazali su nam susjedi dr. Vinke Luetić-Herman, uhićene glavne revizorice za mirovine u HZMO-u. Vijest da je uhićena te da se trenutačno nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu prilično ih je iznenadila. Posebice zato što je riječ o uglednoj zagrebačkoj liječnici, koja je prije bila zaposlena u Klinici za tumore na Črnomercu, bivšoj supruzi dr. Radoslava Hermana, nekadašnjeg ravnatelja KB-a "Sestre milosrdnice".

– Ma nije Seki baš najbolje... – kazao je susjedima Josip kada su ga nedavno upitali kako mu je sestra.

O Bukovićima susjedi nerado govore, valjda kako im se ne bi zamjerali. Dr. Buković javnosti je pak puno poznatiji od svoje supruge. Riječ je o ginekologu, članu Hrvatskog katoličkog društva, zaposlenom u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, profesoru na Medicinskom fakultetu, koji je često bio prozivan zbog svojih stavova o izvantjelesnoj oplodnji. Mnogi ga pamte po izjavi da je Biblija najbolja medicinska knjiga te da su neplodne žene bludnice jer je najčešći razlog njihovu sterilitetu nemoralan način na koji su ranije vodile život. U političkim se krugovima pamti iz vremena zagrebačke krize 1997. kada je zajedno sa stranačkim kolegom Antunom Šporerom, ušavši u Skupštinu na listi HSS-a, dao presudni glas HDZ-u koji je nakon toga dobio većinu u predstavničkom tijelu. Time je zapravo bilo omogućeno postavljanje Zlatka Canjuge za predsjednika Skupštine i Marine Matulović-Dropulić za gradonačelnicu.

U Pisku ih nisu htjeli

Liječničkom bračnom paru Grad Zagreb je 2007. darovao građevinsko zemljište u Gračanima temeljem novčanog duga HDZ-ove gradske vlasti iz 1999. pri zamjeni nekretnina. Riječ je bila o razlici nastaloj pri sklapanju ugovora od 394.000 kuna, što nije isplaćeno Bukovićima, već je riješeno "prebijanjem" u zemljišnim kvadratima.

Dvoje liječnika imalo je problema 2006. s dobivanjem građevinske dozvole za gradnju vikendice u Pisku, između Omiša i Makarske. Ondje im je prvi susjed Ljubo Ćesić Rojs, koji je također imao problema s građevinskim inspektorima, a protiv njihove nakane da grade u neposrednoj blizini mora bili su se pobunili i mještani te čak potpisivali i peticiju.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.