Orašje

Milenijska živa fotografija toliškoj školi za rođendan

Milenijska živa fotografija toliškoj školi za rođendan
05.06.2013.
u 10:14
Angažirana su dva najbolja umjetnička ‘fotooka’ Posavine Tea Pejić i Perica Nedić, a večeras se svečano i službeno otvara petodnevna manifestacija
Pogledaj originalni članak

Najstarija škola u BiH nalazi se u Tolisi pokraj Orašja i obilježava 190 rođendan. Na ideju voditelja školskog lista i učiteljice knjižničarke u Tolisi rođena je ideja da se značajan datum obilježi milenijskom fotografijom. Učenici škole, njih oko 400, rado su to prihvatili i strpljivo dva sata pozirali Tei Pejić i Perici Nediću koji su s visokog krana ovjekovječili trenutak. Učenici su napravili broj 190, koliko njihova škola broji godina postojanja. Daleke 1823. fra Ilija Starčević u Tolisi je osnovao pučku školu, prvu u BiH. Po njemu škola je i dobila ime. Dosadašnji ravnatelj Marko Dominović u njoj radi više od 40 godina.

- Dva bosanska franjevca fra Ilija Starčević i fra Martin Nedić dali su veliki pečat ovoj školi i uopće početku bh. prosvjećivanja. Prva je škola imala oko stotinu učenika, a ovo je četvrta zgrada u koju učenici od tada dolaze u školu, danas ih je 417, objašnjava ravnatelj i izdvaja osobito teško, ali i ponosno vrijeme Domovinskoga rata kada škola nije prekidala nastavu, održavajući je u podrumskim prostorima.- Izdržali smo i u najteže vrijeme, djeca nisu izgubila školsku godinu i mislim da je i ta činjenica utjecala na naše branitelje i njihovo čvrsto opredjeljenje da obrane svoje domove i djecu, kaže ravnatelj. Novoizabrana ravnateljica Marija Oršolić-Adžić kaže: - Pokušavamo rođendan škole dostojno obilježiti i u sadržaje uključiti kako nastavnike tako i svu djecu. Manifestacija Dani Tolise. svečano i službeno bit će otvorena večeras i sve do nedjelje Tolisa će u svečanom ruhu nizati kulturno-sportske sadržaje od koncerata, kazališne predstave, promocije knjiga i izložbe fotografija do sportskih događanja i biciklijade, te velike smotre folklora.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.