prve reakcije

Milanović o Čačiću: Zasad sve ostaje u domeni hipoteze

Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
'19.07.2012., Zagreb - u Banski dvorima odrzana je 41. redovita sjednica Vlade RH. Premijer Zoran Milanovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
'SPECIJAL 24 SATA EXPRESS 30.01.2012., Zagreb - Ljubo Jurcic, predsjednik Hrvatskog drustva ekonomista. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
'SPECIJAL 24 EXPRESS 12.09.2012., Zagreb - Prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva, Radimir Cacic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
14.11.2012.
u 13:15
Jurčić: Čačić je veći od HNS-a i teško će ga moći zamijeniti netko iz stranke, Vlada će se morati reorganizirati
Pogledaj originalni članak

Premijer Zoran Milanović izjavio je u sabornici da u ovom trenutku ne može potvrditi informaciju da prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najmanje pola kazne mora odslužiti u zatvoru.

– Što će Vlada učiniti s obzirom na to da se Čačić u roku od dva mjeseca mora javiti na izdržavanje kazne – pitao je premijera laburist Branko Vukšić.

– I ja sam vidio tu vijest, ali u ovom trenutku ne mogu vam to potvrditi jer bi odgovor na vaše pitanje bio hipotetski. U ovom trenutku sve ostaje u domeni hipoteze i onoga što je prvi potpredsjednik prije govorio – odgovorio je premijer.

Iako je svim SDP-ovcima zabranjeno da komentiraju presudu Čačiću, a od novinara bježe i HNS-ovci, bivši ministar Zlatko Komadina ipak je odlučio komentirati.

- Teško je komentirati tuđu muku, jer je Čačiću sigurno teško. Iznenađen sam jer obično drugostupanjski sudovi ne pojačavaju prvu presudu, a ovo se dogodilo u tišini, za razliku od prvog postupka. Nitko nije nezamjenjiv, ni u poslu, ni u životu, a tko će zamijeniti Čačića, nije pitanje za mene nego za nekoga drugog - rekao je Komadina.

Karamarko: Zbog ovog smo Europi neozbiljni

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko Milanovića je nazvao avanturistom jer je Čačića bio uključio u Vladu.

- Za početak, pravna država Mađarska očito funkcionira. Moram reći da još jednom izražavam žaljenje što je uopće došlo do toga. Dvoje ljudi je poginulo, nažalost, međutim, premijer Milanović je dokazao svoj avanturizam kada je u trenutku kada je čovjeka u takvom postupku s takvom hipotekom uopće stavio u Vladu i da on bude takozvani prvi potpredsjednik Vlade. To je vrlo neobziljno, to govori o ovoj Vladi koja se avanturistički postavlja prema nekim vrlo ozbiljnim problemima - objasnio je Karamarko, i dodao:

-  Zbog ovog smo slučaja mi i Europi vjerojatno neozbiljni i naša percepcija je dosta loša. Nije dobro i nadam se da će premijer naći izlaz iz ove situacije, koja može potresti i Vladu s obzirom na koaliciju i sve ostalo i ja se nadam da Čačić drži do svoje riječi da će se povući iz politike, pogotovo oni koji su pobijedili na izborima i koji se smatraju zaštitnicima istine, pravde, socijalnih prava, prezenti neke takozvane hrvatske ljevice. Očekujem da će, ako je stvarno osuđen, napustiti politiku - rekao je Karamarko.

Lesar: Na potezu je premijer

Slučaj je komentirao i šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

- Na potezu je premijer, a nakon njega Čačićev HNS. Ako se ne varam, prema hrvatskim zakonima pravomoćna presuda na kaznu zatvora dulju od 6 mjeseci je prepreka nastavku obnašanja dužnosti - rekao je Lesar.

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević smatra da Čačićev odlazak neće naštetiti Vladi.

- Ja u startu ne bih ušla u Vladu, savjest mi ne bi dala da se bavim politikom, nego bih možda ušla u neki humanitarni rad. Nije trebao biti u Vladi jer je znao da mu se sudi i mislim da je time naštetio Vladi i naravno da treba dati ostavku. Ne vjerujem da je Vlada ugrožena, možda će čak pomoći Vladi kad ga više ne bude - rekla je Tomašić.

Burić: Žao mi je Čačića

HDSSB-ov Dinko Burić rekao je da mu je žao mađarske obitelji koja je doživjela tragediju i izrazio joj sućut.

– Žao mi je i Čačića jer se to svakome može dogoditi kad sjedne za upravljač automobila. O tome kakve će to političke posljedice imati, odlučit će Čačić i premijer Milanović – tvrdi Burić.

IDS-ov Damir Kajin pak smatra da će ova presuda biti težak gubitak za koaliciju.

– Ali bit će i po onoj narodnoj: koga nema, bez njega se može. Ne bih bio u koži Radimira Čačića. To što se njemu dogodilo, može se već danas dogoditi i meni. Želim izraziti i sućut stradaloj obitelji u Mađarskoj vjerujući da se slično nešto neće i meni dogoditi - kaže Kajin.

Srb: To se svima može dogoditi

– Žao mi je mađarske obitelji koja je stradala u prometnoj nesreći, ali i gospodina Radimira Čačića jer se to što se dogodilo njemu može dogoditi svima koji sudjeluju u prometu – kazao je Danijel Srb, predsjednik HSP-a te dodao:

– Od gospodina Čačića bilo je pogrešno što se nakon te nesreće prihvatio dužnosti u Vladi jer je to bilo suprotno nacionalnim interesima Hrvatske. Mađari, što smo vidjeli u slučaju Ine, odbili su ispitati predsjednika MOL-a što dokazuju da znaju štititi svoje nacionalne interese. Pogrešno je od hrvatske Vlade bilo zadužiti Radimira Čačića za resor koji odlučuje o sudbini Ine zbog njegove izloženosti Mađarskoj.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg rekao je kako bi na Čačićevom mjestu odmah podnio ostavku.

- Presude nikada ne komentiram, ali mogu komentirati poteze čovjeka. Ne daj Bože da sam se ja našao u takvoj situaciji, istog trenutka dao bi ostavku. Ova presuda izazvat će velike potrese u Vladi i negativno utjecati na onako loše stanje u državi. Za to ne snosi odgovornost samo Čačić, nego i premijer koji je je stao uz njega i cijelu Vladu doveo u vrlo težak položaj. Trebali su biti puno ozbiljniji u procjeni svih mogućnosti koje je donijelo suđenje Čačiću za prometnu nesreću. Ovako su napravili nepromišljeni potez i doveli se u tešku situaciju - rekao je Hrg.

Reakcije iz Opatije

"Nemam komentara" najčešća je reakcija sudionika tradicionalnog 20. savjetovanja u Opatiji u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista na odluku mađarskog suda.

– Nadam se da to nije konačna odluka – kratak je bio Ivan Miloloža iz HUP-a.

Rječitiji je bio tek predsjednik društva Ljubo Jurčić koji drži da će Čačića teško zamijeniti u Vladi.

– Čačić je veći od HNS-a i teško će ga zamijeniti netko iz stranke. Mislim da će se Vlada morati reorganizirati – kazao je Jurčić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.