KRIZA SVE VEĆA

Mikrokreditne tvrtke su pred gašenjem, a gubici milijunski

Mikrokreditne tvrtke su pred gašenjem, a gubici milijunski
03.11.2010.
u 08:28
Mnogim mikrokreditnim organizacijama u Federaciji BiH prijeti gašenje, za pola godine akumulirale su gubitak od 14,4 milijuna KM, podaci su agencija
Pogledaj originalni članak

Većina mikrokreditnih organizacija u FBiH nalazi se u velikim financijskim problemima, a podaci za drugi kvartal ove godine pokazuju da se nastavlja pad profita prvenstveno zbog nemogućnosti ostvarivanja planova isplate kredita i značajnijih otpisa kredita.

Procvat pa nagli pad

Mikrokreditni sektor je godinama bilježio pravi procvat u BiH, a očito je da sada plaća cijenu ne samo globalne krize nego i drugih pogrešaka, pa zato mnogim mikrokreditorima prijeti gašenje. Plasman loših kredita, smanjena naplata, ali i potražnja za kreditima, samo su neki od razloga krize u kojoj se nalazi ovaj sektor. U prvoj polovini ove godine mikrokreditni sektor je poslovao s minusom od 14,4 milijuna KM, što uz ostvareni gubitak tijekom 2009. u iznosu od 39,5 milijuna KM značajno utječe na kapital mikrokreditnih organizacija. Prihodi od kamata, kao najznačajniji prihodi MKO, u prvom polugodištu 2010. ostvareni su u znatno manjem iznosu u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Rashodi po kamatama i slični rashodi su također znatno manji u odnosu na isto razdoblje prethodne godine uglavnom zbog smanjenja obveza po kreditima. Tijekom prvih šest mjeseci MKO su otpisali 45 milijuna KM, što predstavlja značajan iznos, imajući u vidu da je ukupno potraživanje po otpisanim kreditima na kraju prvog polugodišta ove godine iznosilo 113,4 milijuna KM. Neto-krediti iznose 472,6 milijuna KM i za čak 33 posto su manji u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Sve ovo govori da je mikrokreditnom sektoru potrebno žurno restrukturiranje. Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš upozorio je na zakonske nedorečenosti, ali i na nekontroliran razvoj mikrokreditnog sektora. Kazao je da će ova institucija u okviru postojećih zakonskih ovlasti aktivno nastaviti s kontrolama i nadzorom rada mikrokreditnih organizacija i sankcionirati sve uočene nepravilnosti.

Financijski problemi

Barš je naglasio da je činjenica da su financijski problemi u kojima se našao mikrokreditni sektor u FBiH prvenstveno rezultat lošeg plasmana sredstava, pri čemu se više računa vodilo o kvantiteti, a manje o kvaliteti kreditnog portfelja. Agencija će zato dodatno inzistirati da se prilikom odobravanja mikrokredita MKO primarno fokusira na utvrđivanje platežne sposobnosti glavnog dužnika, a ne jamaca. -Potpuno uklanjanje negativnih efekata poslovanja mikrokreditnih organizacija i zaštite doniranih sredstava može se postići tek izmjenom Zakona o mikrokreditnim organizacijama s ciljem uklanjanja nedorečenosti važećih propisa te upravljanja i interne kontrole, kao i ograničenjem transakcija s povezanim osobama i drugim reformama, objasnio je direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.