Terorizam

Mevlid Jašarević 75 dana spremao napad u BiH

Foto: VL FOTO
Mevlid Jašarević 75 dana spremao napad u BiH
02.11.2011.
u 10:45
Nadležne institucije su dobile obavijest o ulasku Jašarevića u BiH. Tko je zakazao?
Pogledaj originalni članak

Mevlid Jašarević je sredinom kolovoza ušao u BiH i od tada se pripremao za napad na američko Veleposlanstvo u Sarajevu. Iako su pojedinci pokušali u javnost progurati priču kako je Jašarević ušao u BiH tijekom dana kada je izvršen napad, kako doznajemo ovaj terorist je ušao u BiH prije skoro tri mjeseca i nije zabilježeno da je kasnije napuštao teritorij naše države.

Potrebna istraga

Nadležne institucije su odmah bile obaviještene da je Jašarević ušao u BiH preko Graničnog prijelaza Rača. No, treba se utvrditi tko je u BiH Jašarevića trebao pratiti i koja je agencija trebala imati informacije o njegovim aktivnosti i aktivnostima ljudi s kojima se pripremao za teroristički čin s obzirom da je imao iza sebe dosje, bio sumnjiv i poznat od ranije. Inače, u cijelom slučaju ima dosta kontradiktornosti i skrivanja informacija. Sud BiH donio je rješenje kojim se Jašareviću određuje jednomjesečni pritvor.

Usprkos protivljenju Jašarevićeva odvjetnika, odluka državnog Suda je očekivana. -Pritvor je određen jer je utvrđeno postojanje bojazni od bijega, kao i zbog postojanja bojazni da bi ukoliko bi se našao na slobodi, mogao ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i suučesnike. Sud je također odredio pritvor zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će u slučaju puštanja na slobodu osumnjičeni ponoviti kazneno djelo, ali i zbog postojanja izvanrednih okolnosti, koje s obzirom na način izvršenja i posljedicu izvršenog kaznenog djela, ukazuju na to da bi puštanje osumnjičenog na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, naveo je Sud u obrazloženju odluke. Kao i drugi pripadnici radikalnog vehabijskog pokreta koji su odgovarali pred Sudom BiH, i Jašarević je pokazao potpuno nepoštivanje.

Ne priznaje sud

Kazao je da ne priznaje “niti jedan sud osim Alahova suda” te da je Sud BiH, kao i onaj u Austriji koji ga je osudio zbog krađe i razbojstva, “lažni sud”. Zbog ovakvog Jašarevićeva stava mnogi su skeptični u mogućnost da on otkrije pozadinu i eventualne suučesnike u svom terorističkom djelu za koje se vjeruje da ih je imao.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
12:30 02.11.2011.

Pa sta ce on reci tko stoji iza njega kad se to zna. Isti oni koji stoje iza pokusaja da se u Livnu gradi islamski centar. Umjeso da ga oni ispitju neka ga posalju u Guantanamo, tamo ce sve priznati i nece mu pasti na pamet da kaze da ne priznaje sud.