GRANICA

Međunarodni sud u Haagu riješit će granicu BiH i RH?

Foto: Arhiv VL-a
Međunarodni sud u Haagu riješit će granicu BiH i RH?
30.10.2010.
u 11:38
Bh. strana traži kompromis s RH, spremni su na sve opcije, pa i na arbitražu suda pravde u Haagu
Pogledaj originalni članak

BiH je spremna ponovno izvesti na teren stručno povjerenstvo kako bi se utvrdila međugranična crta između BiH i RH i time riješio dugogodišnji spor koji opterećuje odnose dviju država. Bh. strana, prema tvrdnjama člana Državnog povjerenstva za granice BiH i direktora Geodetske uprave Federacije BiH Željka Obradovića, spremna je ići s prijedlogom da vlade i parlamenti dviju država ratificiraju 99 posto granice između dviju država koja uopće nije sporna.

Spremni i za sud u Haagu

Ostatak od jedan posto, a tiče se međugranične crte oko Neuma i poluotoka Kleka, ističe Obradović, neka se rješava kasnije, pa ako treba neka se u cijelu priču uključi Međunarodni sud pravde u Haagu. Po njemu je uključenje međunarodne arbitraže također rješenje i bolje od višegodišnjeg jalavog političkog natezanja koje samo šteti dobrim odnosima dviju susjednih država. Postojeća granična crta, kojom su dio poluotoka Kleka i dva otočića u Neumskom zaljevu Veliki i Mali školj, pripali BiH, povučena je na temelju dokumentacije koju je ponudila Hrvatska, a koju je ponudio Hidrografski institut iz Splita.

Granica i izlazak na more


Pitanje granice na moru, prema pisanju Halila Isakovića, stručnjaka za pitanje granice, dano je Hidrografskom institutu u Splitu da ono, poznavajući i pomorsko pravo, stručno povuče granicu na moru kod Neuma, a da bh. strana zadrži pravo da prihvati ili odbije njihovo rješenje. Hidrografski institut iz Splita, piše dalje Isković u svom osvrtu, koji je i sad aktualan, jest stvarno stručno i realno povukao granicu na moru koju je i jedno i drugo povjerenstvo bez komentara usvojilo. U međuvremenu, a i zbog indolencije službenog Zagreba i političke angažiranosti određenih bošnjačkih dužnosnika iz Sarajeva na pitanju granice u Neumskom zaljevu, ‘nakalemljeno’ je pitanje izlaska BiH na otvoreno more preko teritorijalnih voda RH. Pitanje granične crte u Neumu i poluotoku Kleku, tvrdi Željko Obradović, nema nikakvih dodirnih točaka s izlaskom na more. No, odlaskom Harisa Silajdžića, čiji su stručnjaci najviše potencirali pitanje izlaska na more i granice u Neumu, možda će i ovo pitanje biti u riješeno.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.