PRIJETNJE

Međunarodna zajednica razmatra zamrzavanje imovine M. Dodika

Foto: VL FOTO
Međunarodna zajednica razmatra zamrzavanje imovine M. Dodika
01.05.2011.
u 15:59
OHR želi pokazati autoritet, RS ne odustaje, a građani i reforme će najviše trpjeti zbog toga
Pogledaj originalni članak

Međunarodna zajednica i Republika Srpska nalaze se jednome od najvećih raskrižja nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, a vjerojatni konačni rasplet je politički i diplomatski sukob s mogućim uvođenjem sankcija. Visoki predstavnik Valentin Inzko prijeti, a predsjednik RS-a Milorad Dodik ne odustaje od nakane da provede referendum oko statusa Suda i Tužiteljstva BiH koje je nametnula međunarodna zajednica. I dok Dodik tvrdi da uspostava ovih institucija nije predviđena u Daytonu, ‘tumači’ Daytona iz OHR-a tvrde suprotno, jednako kao što su i vlast u Federaciji proglasili zakonitom iako su sve relevantne institucije i pravnici u BiH uvjereni u suprotno.

Najteža kriza

U međunarodnim krugovima se navodi da je BiH suočena s najtežom krizom od okončanja rata zbog poteza vlasti u RS-u a Inzko tvrdi da se radi o secesionističkoj politici koja paralizira zemlju. Najavio je da će morati poduzeti korake kako bi zaustavio referendum o odbacivanju bh. suda za ratne zločine i posebnog tužiteljstva uspostavljenog 2003. međunarodnom uredbom. Inzko je pri tome zaprijetio da bi Dodiku i njegovim suradnicima mogle biti uvedene oštre sankcije ako ne odustanu od glasovanja, koje je Narodna skupština Republike Srpske ovoga mjeseca prihvatila velikom većinom glasova.

“To je definitivno najozbiljnija kriza od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Nikada ranije takav referendum nije bio planiran. Namjera je poništiti sva postignuća. To prkosi ulozi visokog predstavnika. Bio bi to izravan napad na Daytonski sporazum... Ja ću odbaciti tu odluku”, rekao je Inzko. Inzko je naznačio da međunarodna zajednica ide prema sukobu s Dodikom i da će u određenom trenutku u iduća dva tjedna iskoristiti svoje službene ovlasti kako bi pokušao zaustaviti taj referendum.

Sankcije i zastoj

Doznaje se, međutim, i da dio stranih administracija u BiH razmatra i dodatne sankcije za lidera RS-a Dodika. Ta se odluka razmatra između američkih i ključnih europskih administracija poput zabrane putovanja, zamrzavanje imovine i bankovnih računa. No, s druge strane stranci vjeruju da će se u posljednji trenutak pronaći rješenje budući bi u cijelosti propala mogućnost skore uspostave državne vlasti. Sankcije bi zasigurno ojačale poziciju Dodika kao nacionalnog heroja i to je nešto od čega međunarodna zajednica zazire.

Još je teže to što bi se sve reforme odgodile na više godina. To znači da bi sadašnje Vijeće ministara nastavilo praktično hibernirati, a sve reforme vezane za Europu, uključujući promjene Ustava bile bi stavljene po strani. U tome slučaju jedini bi dobitnici bili strani birokrati koji bi nastavili ubirati dobre honorare.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

AN
Ana33
21:15 01.05.2011.

Ovim SILEDŽIJAMA... Očekivano reče... Putin... u Oslu...\" Njet! Dosta je bilo vašeg kriminala po svijetu! Kod kuće ste kao \"makovo zrno\"... Čim izađete izvan granica svojih zemalja, kršite međunarodne zakone! OKRUTNE ste UBOJICE i ogavni kriminalci \"!!!

XP
Xpbatcka
21:30 01.05.2011.

Moze samo doci neko jos nezgodniji od Dodika. Dodik je izabran demokratski pa ako hoce da uvedu sankcije nek uvedu svim Srbima.

DU
Deleted user
18:30 01.05.2011.

Ako Dodik popusti Srbi ce proci u BiH kao i Hrvati u Federaciji!