Eurobasket

MAX i BetPlace.net analiziraju: Rusija - Srbija

Foto: PIXSELL
MAX i BetPlace.net analiziraju: Rusija - Srbija
15.09.2011.
u 11:19
Rusi su jedina momčad na prvenstvu bez poraza, a Srbi su ušli kao četvrtoplasirani iz prve dvije skupine sa tri poraza.
Pogledaj originalni članak

Više analiza na BetPlace.net.

Večeras u 20 sati igra se zadnja utakmica četvrtfinala Europskog košarkaškog prvenstva u kojoj će snage odmjeriti Rusija i Srbija. Susretali su se međusobno na zadnja dva europska prvenstva, 2009. u četvrtfinalu su Srbi bili uspješniji 79:68 a 2007. u skupini su Rusi pobijedili 73:65. Te 2007. su Rusi i osvojili prvenstvo i nadaju se da će ponoviti taj uspjeh (tada ih je u finalu J. R. Holden vodio do pobjede protiv favoriziranih Španjolaca). Na klupi Rusa još uvijek je David Blatt. Rusi su jedina momčad na prvenstvu bez poraza, a Srbi su ušli kao četvrtoplasirani iz prve dvije skupine sa tri poraza.

Rusi na ovom prvenstvu igraju tvrdu defenzivnu košarku, koncentrirani su maksimalno na obranu gdje su odlični pod obručima, najjača strana su im krila, Kiriljenko, Hrjapa i Monja. Njihova igra se većinom bazira na puno spuštanja pod obruče i daju puno koševa iz reketa. Najveća mana im je limitiranost izvana. U načelu, nemaju loš postotak izvana (35 posto) ali jako rijetko se odlučuju na šuteve za tri poena, čak ponekad igrači i kad ostanu sami na trici traže druga rješenja.

Fridzon je doduše za sada odličan, 3. je na prvenstvu u šutu sa trice sa 59% (17/29). Pod koševima su Mozgov i Voroncevič. Ponkrašov i Bikov su startni braniči, ali veću ulogu ima mladi Šved s klupe. Svi igrači su atletski jako moćni pa se tako na utakmicama Rusije često vide jako atraktivna zakucavanja. Još jedan od problema momčadi loše su izvođena slobodna bacanja u kojima su na samo 63 posto! Kiriljenko predvodi Rusiju u poenima, skokovima i ukradenim loptama. Dvije utakmice su dobili šutevima u zadnjoj sekundi, Slovence 65:64 i Makedonce 63:61. Dakle, vrlo su jaki kad se utakmica odlučuje.

Srbi na čelu s Ivkovićem kroz turnir su pokazali dosta slabosti i problema. Na kraju su više sretno nego spretno prošli u četvrtfinale jer su Turci imali šut za pobjedu koji su promašili. Tri poraza do sada na prvenstvu protiv Francuske, Litve i Španjolske. Pokušali su se u tim utakmicama nadigravati, ali to baš i nije išlo. Španjolci su ih rastavili na "proste faktore", Litavci su ih ubili šutom izvana, a Francuzi su jednostavno imali više sreće u završnici (pobjeda u produžecima, Savanović promašio lagano polaganje za pobjedu). Ivković je to s klupe sve promatrao mirno, ne može se baš sa njegovog lica puno emocija iščitati.

No, činjenica je da momčad ne igra dobro, defenzivno je puno rupa, prije svega protivnici dominiraju pod obručima, loše brane igru dva na dva... A u napadu uvijek ovise o inspiraciji Teodosića koji varira od fantastičnog do kriminalnog. Savanović i Krstić su uz njega vođe reprezentacije, Krstić je vodeći strijelac sa 16 poena u prosjeku. Kad se pogledaju statističke kategorije, u svemu su Srbi tu negdje u sredini. To je i pokazatelj da su se na prvenstvu previše uklopili u prosječnost, a to ih sigurno ne zadovoljava. No, zaboravite sve što se do sada događalo jer kreće eliminacijski dio, a tu su oni često pokazivali karakter.

U usporedbi dviju momčadi, Rusi imaju veliku prednost pod obručima, Srbima će biti jako teško braniti njihovu unutarnju igru, već su pokazali te slabosti u svim porazima do sada (pa čak i protiv Turske). A Rusi će čak i ako ih ne bude išlo u startu, pokušavati i pokušavati dok ne proradi. Na bekovskim pozicijama je zato jasna prednost Srbije, Teodosić i njegova vizija, šut izvana koji kod Srba zna biti i nerezonski, ali zato kad uđe "ubija" protivnika. Dakle, unutarnja igra Rusa ili šut sa distance/trice Srba. Jer teško će Srbi prodorima pod koš postići nešto, Rusi su tu jednostavno predobri, treći su na prvenstvu u blokadama i jako dobro zaustavljaju protivnike u reketu.

Što je za očekivati:

Iako Ivković često najavljuje brzu igru i iako su i dobar dio prvenstva igrali brzo, težnja Srba ka brzom poentiranju ih može voditi u propast. Rusi su dobri u tranzicijskoj obrani i unaprijed se Srbi trebaju pomiriti sa utakmicom malih brojki. Uostalom i Slovenci i Makedonci su bili na korak od pobjede protiv Rusa u utakmicama na ispod 130 poena.
Očekujte puno zonske obrane Srbije, Rusi ne vole šutirati izvana a teško je zaustaviti njihove igrače pod košem 1 na 1, kao i prodore Kiriljenka. Ivković će zasigurno u pripremi utakmice vježbati dosta zone i nadati se da Rusi izvana neće biti uspješni i da će uspjeti iznuditi dosta izgubljenih lopti.

Teodosić će imati sve ključne lopte u svojim rukama. Kao i uvijek, on živi za takve utakmice, za trenutak kad je utakmica u egalu, a na semaforu piše manje od minute.
Bit će zasigurno i puno slobodnih bacanja. Zbrojimo li prosjek Srba i Rusa, 40 slobodnih bacanja je brojka koju dobijemo. Sudački kriterij je ipak malo blaži kako prvenstvo odmiče, u prvom krugu smo viđali jako strog kriterij, u nastavku natjecanja je ipak to malo regulirano. No, i igrači su se navikli da će suci jako lako svirati svaki kontakt pa više paze. No, svejedno je za očekivati puno igre pod obručima i prodora unutra što znači dosta bacanja na utakmici.

Sve u svemu, Rusi su pokazali više na prvenstvu, defenzivno jako kompaktna momčad dok su Srbi zadavali puno glavobolje i treneru i navijačima. No, Srbi su bili u kud i kamo jačim skupinama dok su Rusi imali šetnju kroz natjecanje donekle i zbog slabosti protivnika. Srbi su nepredvidljiviji od Rusa, ali će morati pokazati defenzivne pomake u igri ako žele dobiti. Rusi su blagi favoriti danas no utakmica je potpuno otvorena. Neće to biti utakmica velikih brojki, granica od 140 koša na utakmici je previsoka!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.