PUT PREMA EU

Manje od 4 mjeseca za ispunjavanje tri preostala uvjeta

Foto: VL FOTO
Manje od 4 mjeseca za ispunjavanje tri preostala uvjeta
21.07.2011.
u 09:49
Ako BiH uskoro ne ispuni zadane uvjete, uslijedit će izolacija od zemalja Europske unije
Pogledaj originalni članak

BiH bi do sredine studenoga morala podnijeti kredibilnu aplikaciju za dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji želi li da se ona nađe na stolu Vijeća ministara EU-a do kraja ove godine. Navodno su bh. vlasti na to upozorene i od poljskog predsjedništva EU-a, uz jasnu napomenu da bi kandidatura bila potpuno nekredibilna bez prethodnog ispunjavanja nekoliko već poznatih uvjeta. Direktorica Direkcije za europske integracije BiH Nevenka Savić podsjeća da je riječ o zakonskom reguliranju državne pomoći, usvajanju zakona o popisu stanovništva, te provedbi sudske odluke u predmetu “Sejdić i Finci”.

Ispunjavanje uvjeta

-Bilo bi katastrofalno ako ne bismo ispunili te uvjete i uhvatili korak s drugim zemljama regije koje se kreću prema EU, kaže Savić. No, to je sada stvar politike, a ne tehnike, za koju je nadležna Direkcija za europske integracije. Stoga su sve oči uprte u državni parlament koji bi, kako ističu i sami zastupnici, na jednom zasjedanju mogao riješiti pitanje popisa stanovništva i državne pomoći. Vijeće ministara u tehničkom mandatu konačno je odlučilo povući konkretne poteze na ispunjavanju ovih uvjeta, kao i na provedbi sudske presude „Sejdić i Finci“. Vijeće je zadužilo Ministarstvo pravde da do idućeg zasjedanja pripremi prijedlog odluke o formiranju Radne skupine za pripremu materijala za provedbu presude u predmetu „Sejdić i Finci“.

Vlada i Dom naroda

Državna vlada je službeno sugerirala Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da okonča proceduru usvajanja zakona o popisu u cilju ispunjavanja neophodnih uvjeta za podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU, a zaduženo je i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da u roku od 30 dana dostavi Vijeću ministara u daljnju proceduru Zakon o državnoj pomoći. Jasno je da i žurno ispunjavanje navedenih uvjeta neće automatski značiti zeleno svjetlo za dobivanje kandidacijskog statusa.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.