NJEGOVA ISTINA

Mamić: Nisam ja pripadnik 'minhen bojne', nego dragovoljac!

zdravko mamić (1)
zdravko mamić (1)
zdravko mamić (1)
Foto: Marko Prpić/pixsell
zdravko mamić (1)
04.04.2013.
u 12:00
Zapovjednik Slavko Marić: Mamić je pripadao najjačoj interventnoj policijskoj ekipi u državi
Pogledaj originalni članak

Zdravko Mamić odlučio je nakratko prekinuti “silenzio stampa”, samoproglašenu nakon što je zbog uvreda na račun ministra Jovanovića prenoćio u pritvoru. Na to privremeno gaženje svojih principa silom ga je natjerala izjava ministra branitelja Predraga Matića u “Večernjem listu” koji je stao u obranu kolege ministra pa Mamića pritom nazvao “pripadnikom minhen bojne”.

– Volim München, ali ja nisam pripadnik “minhen bojne”, nego dragovoljac Domovinskog rata iz 1991. godine – kratko nam je rekao maksimirski gazda i pustio da umjesto njega, kako kaže, govore dokazi i živi svjedoci. Pitamo zašto je na demanti čekao petnaestak dana, koliko je prošlo od ministrove izjave do jučer, a Mamić je odgovorio kako uoči povijesne utakmice sa Srbijom, ubrzo i s Walesom, nije želio skretati pozornost javnosti na teme koje se ne tiču nogometa. Pričekao je i da prođu uskrsni blagdani te je iznio svoju istinu. U njegovo ime učinio je to i njegov ratni zapovjednik Slavko Marić koji se, kako kaže, sâm javio upravi NK Dinama.

Donirao policijsku plaću

– Javio sam se ponukan ministrovom izjavom da Zdravko Mamić nije sudjelovao u Domovinskom ratu nego je pripadao, kako Matić kaže, “minhenskoj bojni”, a to je u javnosti sinonim za dezertere i ratne profitere. Želim kao nadređeni posvjedočiti o njegovu ratnom putu – rekao je Slavko Marić i dodao kako je kao prvi zapovjednik Policijske postaje Sesvete 1991. i 1992. godine Zdravku Mamiću osobno zapovijedao. Prisjetio se kako su se u jesen 1991. godine, tijekom najžešće opsade Vukovara, brojne skupine sesvetskih mladića dragovoljno javljale za obranu domovine.

– Neke smo obučili, naoružali, uniformirali i poslali na ratišta, a od istaknutih sportaša: džudaša, boksača, karataša, hrvača i nogometaša, među kojima je bio i Mamić, oformili smo specijalne jedinice pričuvne policije – rekao je Marić te dodao kako su svi ti momci nosili ratne odore i naoružanje te imali sve ovlasti kao i profesionalni policajci.

– Često sam isticao da je interventna ekipa, kojoj je pripadao Zdravko Mamić, bila najjača u državi. Nije bilo zadatka koji nisu perfektno obavili. Zdravko je bio uredan, discipliniran, hrabar, poduzetan. I da ne zaboravim: kao pričuvni policajci dobivali su plaće, no svi su momci iz te ekipe, na prijedlog Mamića, svoje mjesečne plaće donirali u humanitarne svrhe – svjedočenje je Slavka Marića, koji je dodao kako je Mamić sudjelovao u deblokadi nekoliko vojarni.

Početkom 1992. godine, nastavlja, nakon primirja koje su potpisali Gojko Šušak i Andrija Rašeta, situacija u zemlji se polako normalizirala i više nije bilo potrebe za brojnim ekipama pričuvne policije pa su Zdravko Mamić i ostali iz njegove jedinice otišli svatko svojim ratnim putom. Zanimalo nas je zašto Mamićevo ime nije u registru branitelja.

– U ovih dvadesetak godina rijetko sam susretao Zdravka Mamića, ali sjećam se da sam ga jednom pitao je li regulirao svoj braniteljski status. Rekao mi je da nije jer se u Domovinski rat nije uključio zbog ordena, zahvalnica i privilegija nego zbog ljubavi i odgovornosti prema domovini. Bilo mi je to drago čuti jer se pokazalo da je i u ovom slučaju Zdravko Mamić pokazao lice hrabrog, poštenog i humanog čovjeka – zaključio je Slavko Marić, 63-godišnjak koji je cijeli svoj profesionalni život proveo na policijskim poslovima, još od 1972. godine.

Smjena sa svih funkcija

Demokratske su ga promjene, kaže, zatekle u Policijskoj upravi zagrebačkoj na funkciji načelnika Krim-tehnike, a nakon upravljanja policijskom postajom u Sesvetama pet je godina, do umirovljenja 1997. godine, proveo kao načelnik Centra za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić”. Razgovoru se pridružio i Tomislav Marčinko, Dinamov direktor za Odnose s javnošću.

– Normalno bi bilo očekivati da ministar Matić poslije ovog svjedočanstva Slavka Marića uputi javnu ispriku i Zdravku Mamiću i javnosti! Ali što očekivati od čovjeka koji je javno usporedio kardinala Bozanića s balkanskim krvnikom Miloševićem, a da mu dlaka s glave nije pala. U svakoj poštenoj i demokratskoj vlasti takva bahatost bila bi kažnjena smjenom sa svih funkcija – zaključio je Marčinko. Teško se oteti dojmu da ova polemika još nije zaključena.

>> Jovanović: Nitko, pa ni Mamić, ne može mi uzeti status hrvatskog branitelja

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.