Proračuni

Mali izgledi da će proračun BiH biti usvojen do roka MMF-a

Mali izgledi da će proračun BiH biti usvojen do roka MMF-a
21.11.2012.
u 09:15
Aranžman s MMF-om je odobren još 26. rujna kao podrška ekonomskom programu vlasti u BiH
Pogledaj originalni članak

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jučer je službeno okončala višednevni posjet BiH, a u Washington se predstavnici ove financijske institucije vraćaju bez pouzdanog odgovora na pitanje hoće li entitetski i državni proračun biti usvojeni u propisanim rokovima, što je uvjet za novi stand by aranžman.

Brojni razgovori

Šef Misije MMF-a Ron van Rooden je obavio brojne razgovore s državnim i entitetskim dužnosnicima u okviru prvog pregleda po stand by aranžmanu, ujedno podsjetivši domaćine na reformske i druge mjere koje moraju poduzeti žele li nastavak pomoći. Razgovarano je o makroekonomskoj situaciji u BiH, fiskalnoj poziciji, monetarnim pitanjima i stanju u bankarskom sektoru. No, prvi korak koji je potrebno uraditi je usvajanje proračuna u nadležnim parlamentima što prije, odnosno do 4. prosinca, kako bi se ispunili uvjeti za nastavak isplate tranši stand by aranžmana. Ovaj aranžman odobren je još 26. rujna kao podrška ekonomskom programu vlasti za period 2012.-2014. u iznosu od oko 403,8 milijuna eura, odnosno 801.625,314 konvertibilnih maraka. Od ove sume Federaciji pripada 534,416.876 KM, što je dvije trećine, a preostala trećina Republici Srpskoj. Na sjednici Fiskalnog vijeća BiH razmatrane su projekcije planiranih proračuna Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske.Sve tri projekcije su sukladne obvezama preuzetim pismom namjere koji je dostavljen MMF-u. Međutim, izgledi da proračuni budu usvojeni u spomenutom roku prilično su mali. Uz maksimalan angažman vlada i parlamenata moguće je da entiteti i ispoštuju taj rok, ali je skoro izvjestan problem na državnoj razini. Ustavna procedura propisuje da prijedlog proračuna utvrđuje Predsjedništvo BiH, a u tom tijelu trenutačno je samo jedan član koji dolazi iz stranaka nove parlamentarne većine.Nebojša Radmanović će vjerojatno podržati prijedlog proračuna usuglašen na razini Vijeća ministara, ali upitno je kako će se prema ovom dokumentu postaviti preostala dvojica članova kolektivnog šefa države, Željko Komšić i Bakir Izetbegović. Od ranije je poznato da se oni zalažu za veći proračun na državnoj razini pa je lako moguće da im se neće svidjeti prijedlog Vijeća ministara, po kojem bi se proračun i u 2013. godini zadržao na iznosu od 950 milijuna maraka.

Pitanje PDV-a

Tijekom trajanja angažmana s MMF-om neće biti moguće povećanje stope PDV-a, dok bi se dodatna sredstva eventualno mogla osigurati povećanjem prihoda prikupljenih od Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.